Nytt

Samtidigt med at den saudiske finansminister Dr. Abu Rachman al Seid indviede moské i Gøteborg, forelæste prins Turki Al-Faisal for studenterne på Raoul Wallenberginstitutet i Lund. Instituttets speciale er at «virke for respekten for de universelle menneskerettigheder» og at uddanne «menneskerettighedsakademikere.» Prinsen er forhenværende Londonambassadør og chef for den saudiske sikkerhedstjeneste, deres PET eller Säpo, lidt mere håndfast i embedsførelsen, har man hørt. Derudover er han formentlig Saudi Arabiens kommende udenrigsminister, hvad der kan være grunden til, at den svenske konge gav en frokost:

Prins, diplomat, förespråkare för högre utbildning och chef för sitt lands säkerhetspolis. Den saudiske prins Turki Al-Faisal har en diger meritlista och decenniers internationell erfarenhet inte minst i Mellanöstern. Under en öppen föreläsning gav han Lundastudenter sin syn på Afghanistans framtid………..

Prinsen fick svara på många frågor från publiken om Al Qaida och Usama Bin Ladin – en man som prinsen träffat flera gånger på 1980-talet. Hur var han egentligen att träffa? “Han pratade mjukt och gav ett väldigt ödmjukt intryck då. Vad som sedan hände med honom och varför han blev som han blev det vet jag inte. Även om Bin Ladin är död så lever Al Qaida kvar. Men hans död har gjort att organisationen har tappat en väldigt karismatisk ledare som av vissa sågs som en internationell Robin Hood, en hjälte. De ledare som finns kvar nu har inte samma karisma och dragningskraft som Usama Bin Ladin.”Prins Turki Al-Faisal gav Lundastudenter sin syn på Afghanistans framtid.

Abdulhadi Khalaf tycker också att det skamligt av Raoul Wallenberg-institutet, som sysslar med människorättsfrågor, att samarbeta med och bjuda in prins Turki från Saudiarabien till Lund. -Han har blod på sina händer! Saudiska dissidenter har bara försvunnit -Och var dessutom ansvarig för uppbyggnaden av den arabiska mujaheddinrörelsen i Afghanistan, där bland andra bin Ladin ingick, säger Abdulhadi Khalaf, som kommer från Saudiarabiens lilla grannland Bahrain och har sett hur saudiska dissidenter utomlands “bara försvunnit”. SR P1: Fel av RWI att bjuda in saudisk prins? fra minut 13.

Vi havde historien inden den meget kritiske P 1 udsendelse kl 16 i dag, og ville egentlig først efterforske, om Lunds Universitet i lighed med andre vestlige universiteter modtager saudiske penge, med det formål at påvirke forskningen. Vi mailede derfor universitetets økonomiafdeling i går midt på dagen, men de har endnu ikke svaret. De er nok også på personale-weekend ligesom Wallenberg instituttets medarbejdere er iflg. P 1. Da historien nu er ude i P 1, må vi søge videre i den sag i åbenhed. Da vi fik den, indeholdt svenske aviser intet om forelæsningen, i skrivende stund lørdag kl 17 gør de heller ikke. Hvis nogen kan bidrage med oplysninger om universitetets budget mht. donationer fra Saudi Arabien, er de velkomne til at kommentere eller maile os på snappost (snabel a) yahoo (punktum ) dk.- Relaterede links: Lunds universitets personaleavis LUM hvor universitetets kontakter med Mellemøsten tages op. Kungaparet och Kronprinsessparet tog emot H.K.H. Prins Turki av Saudiarabien, Kronprinsessparet hälsar prins Turki av Saudiarabien välkommen