Tavle

Sveriges forrige statsminister Fredrik Reinfeldt holder fast ved at det best utviklede samfunn er en salig blanding av etnisiteter og religioner.

Hvordan forklarer Fredrik Reinfeldt Sveriges suksess i etterkrigstiden som et bortimot etnisk homogent samfunn? Hvilke briller har han?  Reinfeldt klarer å se at Sveriges store byer er en mer harmonisk og økonomisk rikere by etter at den ble multikulturell, stikk i strid med fakta som ligger åpent i dagen for den som vil se. Snaphanen lanserte et portrett av et havari allerede i 2011.

Men när han får frågan om han håller fast vid sin mycket uppmärksammade vädjan till svenska folket, om att «öppna era hjärtan», i valrörelsen förra året, blir svaret:
– Jag har resonerat så att det är ett tal som jag höll där och då, baserat på vad vi då fick reda på. Det var ett sätt att berätta för svenska folket att jag, min regering och mitt parti visste detta och förberedde Sverige för hur vi kunde göra något åt det.
– Det kan man inte översätta ett drygt år senare till den situation som nu är. Det är andra som har tagit över och som nu har ansvar efter mig. Det jag dock vill fortsätta vara verksam för är en öppen värld, en värld som tror på att människor och religioner ska blandas, och som tror att det i den blandningen uppstår de bästa och mest utvecklade samhällen, där vi känner tolerans, respekt och nyfikenhet inför varandra.

Expressen