Sakset/Fra hofta

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt innledet i dag valgkampen i Stockholm – det er nytt valg til Riksdagen den 14. september.

Reinfeldt sa oppsiktsvekkende tydelig at Sveriges innvandringspolitikk, som visstnok ikke kan endres fordi det finnes kriger i verden, vil bli fryktelig kostbar når det uunngåelig vil fortsette å komme så mange som nå:

– Det leder till diskussioner hemma i Sverige, vad kommer det kosta och jag kan redan nu säga att det kommer leda till stora kostnader, säger Fredrik Reinfeldt.

– De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det.

Sverigedemokraterna (SD) kommenterte umiddelbart at man nå har statsministerens ord for at innvandring og velferd ikke kan kombineres, i håp om at dette blir en game changer i måneden som kommer. Det var da også prisverdig ærlig og realistisk til å bli sagt i en valgkamp.

Desto større er kontrasten til eventyrfortellingen som fulgte:

– Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld, säger Reinfeldt.

Av en eller annen grunn er det ingen svensker som spør hvorfor det ikke er noen andre statsledere på planeten som ber sine egne folk – særlig de som utgjør mer enn halvannen promille av Jordens befolkning – om å skru ned forventningene og gjøre store forsakelser for angivelig å skape en bedre verden. Er svenskene liksom helgener og giganter på samme tid som eneste folk i verden? Besitter Reinfeldt en genialitet som ikke har tilfalt Angela Merkel, David Cameron eller andre?

Det lyder urimelig. Selv en normalt kuet svenske ville innse at Angela Merkel eller David Cameron ville bli forlangt mentalundersøkt av sine egne hvis de hadde servert noe i nærheten av de samme nordkoreanske baner som Reinfeldt. Saken er altså at svenskene har vent seg til et nær samstemmig offentlig hykleri, som opprettholdes – og omsettes i praksis – selv når dets absurditet, sågar dets skadelighet, er åpenbart for ethvert barn.

Strindberg var en mester i å avkle offentlig løgn og autoritetspersoners laster. Sverige hadde trengt en ny.

 

Aftonbladet: Fredrik Reinfeldt: Öppna era hjärtan