Sudans president Omar al-Bashir vil fjerne «insektene» han mener styrer i nabolandet Sør-Sudan. Landene er på randen av krig etter løsrivelsen for under et år siden, og truslene fra begge sider er mange. Flere tusen mennesker har allerede flyktet fra urolighetene i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan.

Betegnelsen «insekt» skal være ordspill på det arabiske navnet til SPLA, den tidligere opprørsbevegelsen som i dag har makten i Sør-Sudan.

– Vi kaller det et insekt som forsøker å ødelegge Sudan. Vårt viktigste mål fra og med i dag er å eliminere dette insektet fullstendig, sa Bashir i talen under en ungdomskonferanse i hovedstaden Khartoum.

Han antydet at konflikten bare kan løses med full militær seier for én av partene og lovet å «frigjøre» befolkningen i Sør-Sudan fra SPLM.

Unge tilhørere sang om hellig krig under presidentens tale til støtte for landets væpnede styrker.

Sudan har vært i en borgerkrig mellom 1983 og 2005, som kostet rundt to millioner mennesker livet. Etter en fredsavtale i 2011 ble Sør-Sudan løsrevet, men de to landene har siden ligget i konflikt om oljeressurser. De siste kampene i grenseområdet mellom landene har vært de verste siden 2005.

Men samtidig som både Omar al-Bashir og den sørsudanske presidenten Salva Kiir ser ut til å være forberedt på ny krig, understreker andre representanter for landene at det fortsatt er mulig å oppnå en fredelig løsning.

– Militære tiltak blir iverksatt, etter nøye vurdering. Samtidig vurderer vi den diplomatiske innsatsen som gjøres for å få slutt på okkupasjonen, sier Omar Dahab, leder for en krisegruppe i det sudanske utenriksdepartementet. Okkupasjonen han sikter til, er Sør-Sudans erobring av regionen Heglig.

Også den sørsudanske informasjonsministeren Barnaba Marial Benjamin mener krig kan unngås og ber Den afrikanske union (AU) hjelpe til med å få i stand nye forhandlinger.

Sudans president ble i 2010 tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for regimets overgrep på befolkningen i Darfur i Sør-Sudan.

Aftenposten: Bashir vil «fjerne insektene» som styrer Sør-Sudan

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂