NRKs tidligere Afrika-korrespondent, Tomm Kristiansen, kalte torsdag Den internasjonale straffedomstolen for en «negerdomstol», fordi den velger å reise tiltale mot Sudans president Omar al-Bashir. Det er slik domstolen vil bli oppfattet, mente Kristiansen.

Helt siden Den internasjonale straffedomstolen vedtok å reise tiltale mot al-Bashir for krigsforbrytelser har NRK, journalister og eksperter lånt stemme til de som advarer mot konsekvensene.

I dag morges spurte programleder i Dagsnytt:

– Hva har domstolen oppnådd med å tiltale al-Bashir?

Svaret burde vært nokså innlysende: Å forsøke å skape rettferdighet.

Men spørsmålet var å legge ballen klar for Tomm Kristiansen som kunne svare at det domstolen hadde oppnådd var at halvparten av hjelpeorganisasjonene var sparket ut av Darfur. Å vurdere å la tiltalen omfatte folkemord ville derfor være enda mer ufornuftig.

Onsdag var det Øystein H. Rolandsen fra Fredsforskningsinstituttet som inntok samme holdning: Straffeforfølgingen av Sudans sittende president er kontraproduktivt, både for befolkningen og fredsarbeidet.

Det skilles ikke en gang på de forskjellige rollene: Politikk og rettsvesen. Man mer enn antyder at det internasjonale samfunns viktigste domstol skal ta politiske hensyn.

Den samme holdning var merkbar da Krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia tok ut tiltale mot Radovan Karadzic, Ratko Mladic og Slobodan Milosevic før krigen i Bosnia var avsluttet. Også dette ble ansett som ukonstruktivt, og Thorvald Stoltenberg antydet flere ganger sin misnøye. Norske medier nikket forståelsesfullt.

Det er merkelig at de som former opinionen kan innta så slappe og politisk opportunistiske standpunkt i en sak som er så alvorlig. En norsk embetsmenn, Rolf Einar Fife i UD, var dessuten aktiv i arbeidet med å etablere domstolen.

Det later til at arbeidet for å skape rettferd etter de mest forferdelige forbrytelser i vår tid ikke ligger opinionsdannerne spesielt tungt på sinnet.

Kristiansens omtale av Straffedomstolen som en «negerdomstol» er grovt. Det er utslag av den politisk korrektes holdning som sier at i den gode sak kan man tillate seg å bruke betegnelser som ellers ville bli stemplet som rasistisk og diskriminerende.

Kristiansen har hatt permisjon fra NRK siden 2006 for å arbeide som kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir. Han er kommunikasjonssjef for ACT International i Genève, som koordinerer arbeidet til de kirkelige nødhjelpsorganisasjonene i verden.

wikipedia.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂