Aktor ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, argentineren Luis Moreno-Ocampo har guts. Mandag vil han anbefale at det reises tiltale for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten mot presidenten for Sudan, Omar al-Bashir. Det kom et hyl av protest fra Khartoum. De kunne nesten ikke tro sine egne ører. -Det finnes ikke grenser for våre reaksjoner, som FN-ambassadøren sa.

Ikke før var nyheten ute, før FN-diplomater beklaget avgjørelsen og sa den kunne komme til å skade hjelpearbeidet. Samme argumentasjon ble brukt i Bosnia. Man måtte ikke støte serberne på mansjettene, da det ville gåt ut over bosniakene.

Men Richard Dicker, leder av rettsavdelingeni Human Rights Watch sa fordelene langt oppveide negative utslag: Alle i Sudan vil nå være klar over at ingen som deltar i folkemordet i Darfur er fredet. Alle må regne med å bli stilt til ansvar en dag.

Bashir vil være det andre sittende statsoverhode som tiltales. Den første var Milosevic.

Sudan president expected to face war crime charges

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂