Sakset/Fra hofta

Det er flere interessante omstendigheter rundt arrestasjonen av Rose Kabuye, protokollsjef for Rwandas president Paul Kagame. Kabuye reiste på diplomatpass og var del av presidentens reisefølge.

Det er ikke vanlig å arrestere folk i følget til en regjeringsleder eller statsoverhode. Tysk poiliti forsvarer seg med at hun ankom noen timer før Kagame og ikke hadde et papir på at hun var i hans følge. Men selv et diplomatpass gjør en arrestasjon problematisk, vanligvis.

Det er blitt spekulert i at Kabuye med overlegg reiste til Tyskland for å la seg arrestere. Men hun reiste også gjennom Frankfurt i april, uten at noe skjedde.

Onsdag ble hun utlevert til Frankrike som har etterlyst henne og åtte andre for nedskytingen av president Juvenal Habyarimanas fly i april 1994. Kabuye er tiltalt for medvirkning. Hun ga losji til kommandogruppa som utførte attentatet. sies det.

Noen spørsmål melder seg: Frankrike spilte selv en svært tvilsom rolle før og etter folkemordet. Det burde mane til tilbakeholdenhet. Rwanda led den verste av alle forbrytelser, uten at verdenssamfunnet kom dem til unnsetning. Det har i ettertid bygget opp igjen landet, med en rettsorden som forholdsvis høy, forholdene tatt i betraktning. Men fortsatt er det mange land som er passive overfor hutu-mordere som har gjemt seg i utlandet. Det sies at flere bor i Norge, men norske myndigheter har heller ikke villet foreta seg noe. Uviljen mot å foreta seg noe mot Interhamwe-militsen ligger også bak kaoset i Øst-Kongo. Verden har mao en moralsk skyld overfor Rwanda.

Det komparative aspekt: Da sjefaktor for Den internasjonale straffedomstolen Ocampo tok ut tiltale mot Sudans president Omar Bashir for folkemord, ble det voldsomt oppstyr. Da var eksperter og politikere på plett og advarte mot følgene. Både for forsyninger og forhandlinger. Forklaringen var enkel: Sudan har olje og er en del av den muslimske verden.

Det snakkes ofte om at USA har to standarder, og driver med dobbeltmoral. Man må ikke tro at ikke Khartoum, Teheran, Damaskus, Riyadh, osv ser forskjellsbehandlingen og forstår hvorfor.


Rwanda protocol chief says she’ll prove innocence