Nytt

Franske politikere og militære var direkte innblandet i folkemordet på tutsier og moderate hutuer i 1994. Flere ledende politikere anklages for delaktighet i en 500 sider lang rapport fra den rwandiske regjering, som ble lagt frem tirsdag.

Frankrike fikk kritikk allerede da de sendte inn en styrke i juni 1994 som de facto sikret retretten til regjeringsstyrkene og Interahamwe-militsen som hadde stått for myrderiene. Franske soldater gjorde det mulig for morderne å komme seg i sikkerhet i Kongo. Operasjonen gikk under navnet Operation Turquoise.

Men rapporten går lenger. Den hevder at Frankrike leverte våpen til folkemordet, og var klar over at det ble planlagt folkemord.

«French forces directly assassinated Tutsis and Hutus accused of hiding Tutsis… French forces committed several rapes on Tutsi survivors,» said a justice ministry statement released after the report was presented in Kigali.

The 500-page report alleged that France was aware of preparations for the genocide, contributed to planning the massacres and actively took part in the killing.

It named former French prime minister Edouard Balladur, former foreign minister Alain Juppe and then-president Francois Mitterrand, who died in 1996, among 13 French politicians accused of playing a role in the massacres.

Dominique de Villepin, who was then Juppe’s top aide and later became prime minister, was also among those listed in the Rwandan report.

The report names 20 military officials as being responsible.

France refused to comment directly on the report’s findings, saying the inquiry had lacked legitimacy or impartiality.

Rwanda brøt forbindelsen med Frankrike da en av Frankrikes fremste terrormagistrater anklaget president Paul Kagama og hans krets for å stå bak nedskytingen av daværende president Habyamarina.

Kigali severed diplomatic ties with France after French investigating magistrate Jean-Louis Bruguiere accused Kagame and his entourage of involvement in the death of the then president, Juvenal Habyarimana, a Hutu.


France took part in 1994 genocide: Rwandan report