Frankrike avviste onsdag at det var substans i anklagene om at franske politikere, militære og tjenestemenn var medskyldige i massakrene i Rwanda i 1994. Men franske aviser mener anklagene ikke kan avvises uten videre.

Regjeringstalsmann Romain Nadal sa bare tittelen på rapporten til den regjeringsoppnevnte kommisjonen er nok til å diskvalifisere den: ‘The Independent commission charged by the Rwandan authorities with gathering evidence showing the French state’s involvement in the genocide committed in Rwanda in 1994’.

Men det mente ikke en avis som Le Monde:

The French press suggested yesterday, however, that the findings of the Rwandan commission should not be rejected out of hand. The centre-left newspaper, Le Monde, said that France «cannot be sure that its soldiers, caught up in a terrifying war alongside merciless killers, did not commit the murders, rapes and violence of which they are accused.»

The French politicians accused by the Rwandan commission include the late President Mitterrand, the then Prime Minister Edouard Balladur and two senior officials who later became prime minister – Alain Juppé and Dominique de Villepin. The commission suggested that they encouraged an «anti-Tutsi» attitude in the then Hutu-dominated government because Paris feared American influence on the Tutsi rebel forces gathering over the border in Uganda.

Regjeringen i Kigali vil at en internasjonal domstol skal se på anklagene mot Frankrike. Dit er det nok langt frem, men de vil likevel henge over Frankrike og bli gjenstand for granskning fra historikere, journalister og andre.

France rejects Rwandan genocide accusations

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂