Nytt

En ny generasjon hutuer i eksil i Kivu-provinsen i Kongo oppdras til å tro at tutsiene er dødsfienden og at jobben – dvs. folkemordet – ikke er fullført. En gruppe på 45.000 hutuer kontrolleres med jernhard disiplin. De behersker et område på størrelse med Belgia og har 7.000 menn under våpen.

Det skriver Sam Kiley som har laget en dokumentar om den nye trusselen.

Kjernen er fortsatt Interahamwe-militsen, («De som dreper sammen») som var motoren i folkemordet i 1994. FN lot dem styre flyktningeleirene slik at de fikk grep om sivilbefolkningen. Nå har det vokst frem en ny generasjon i Øst-Kongo som læres opp til å tro at «jobben ikke er gjort».

According to a World Bank study of the militia, the indoctrination of young Hutus has been stepped up in recent months with the slogan «The job is not yet finished», which echoes a slogan broadcast at the time of the original slaughter: «The graves are not yet full».

«We are fighting to liberate our country from the dictatorship that oppresses the Hutu majority. We cannot go home because we will be accused of genocide. My father and mother were killed in Rwanda. I ran away to join the militia to free my country,» three young men, Celestine, Faustin, and Alexis said by rote – as if reciting their multiplication tables.

The Interahamwe, driven across the Congo in 1996 by Rwanda’s Tutsi-dominated army, has maintained an extraordinary grip on its members and their families. Every aspect of the lives of an estimated 45,000 civilian and armed Rwandan Hutus living in exile in the Congo is regulated. It runs officer training schools and has at least 7,000 men under arms who are led by a hard core of between 200 and 300 «genocidaires».

Harald Hinkel, one of the authors of the World Bank report, said: «Cut off the head of the militia and the vast majority would go home.» Until then the Interahamwe, which extracts taxes from the local Congolese and has twice tried to reinvade Rwanda in the past six years, continues to have a stranglehold on its own people.

Permits are required to travel individually, and as a family, to visit a local market, communicate by letter or with strangers. Any attempt to return to Rwanda is met with execution or flogging for «treason».

Hvis kjernen på 200-300 genocidaires ble utslettet, ville problemet bli løst av seg selv: de andre ville reise hjem. Men bare spesialstyrker kan greie det, og det er ikke noe tegn til at vestlige land er villige til å sende sine beste soldater.

Nærværet til Interahamwe gjør også at tutsi-militsen til Laurent Nkunda har grunn til ikke å la seg avvæpne slik avtalen med regjeringen var.

Eastern Congo’s North and South Kivu provinces are now braced for another round of fighting – once again sparked by the Interahamwe. Already 370,000 people have been displaced by skirmishes in a humanitarian disaster that has outstripped the catastrophe in Darfur.

Hutu-militsen står også bak mange av voldtektene og kidnappingene av kvinner i Kivu-provinsen.

Rwanda exiles reared for new genocide

Les også

-
-
-
-
-
-