Sudan beskylder den danske filminstruktøren Susanne Biers kommende film «Hevnen» om krigen i Sudans Darfur-region en «rasistisk forlengelse av [Geert Wilders] «Fitna» og karikatur-tegningene av Muhammed».

Bier er i ferd med å spille inn en film i Kenya og Danmark, som tar utgangspunkt i Darfur og trekker spor fra flyktningeleire i Sudan til hverdagen i en sydfynsk by.

Men i følge Sudans utenriksministeri har folkene bak filmen til hensikt å «gjengi ikke-eksisterende forhold i Darfur» og at filmen representerer «et nytt fremstøt fra de fiendtlige kreftene som arbeider for å forlenge krigen i Darfur»:

Talsmanden for Sudans udenrigsministerium, Muawiya Osman Khalid, siger, at «produktionen af denne racistiske film må betragtes som en ny forlængelse af den notoriske ‘Fitna’-film og tegningerne, der fornærmer profeten Muhammed». Det skriver det officielle sudanske nyhedsbureau Suna tirsdag.

Khalid siger, at det danske filmhold har gennemført optagelser i Kukobi-flygtningelejren i Kenya. Her har holdet, ifølge Khalid, ført flygtninge bag lyset ved at få dem til at spille krigsofre fra Darfur mod en betaling på mellem 2000 og 5000 kenyanske shilling hver.

Talsmanden for det sudanske udenrigsministerium siger, at indbyggere i Kukobi-lejren har indledt en kampagne imod filmen.

Biers film forventes å ha premiere i august 2010.

I mars 2009 ustedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre på Sudans president Omar al-Bashir for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Han er det første statsoverhodet som er ettersøkt av domstolen.

Ifølge arrestordren må Bashir svare for tortur, utryddelse, deportasjon, plyndring og voldtekt mot fire stammer i Darfur. Forbrytelsene begynte i 2003 og pågikk helt til ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo rettet mistanken mot Bashir i 2008.

Berlingske Tidende: Susanne Bier-film skaber muslimsk røre