Sudans regjering har sendt en offisiell protest til Danmark og klaget over filmskaper Susanne Biers nye film «Hevnen», som Sudans regjering mener er rasistisk, antimuslimsk og en forlengelse av Muhammed-tegningene og Geert Wilders islamkritiske og omstridte film «Fitna». Protesten ble omgående avvist av den danske utenriksministeren, Per Stig Møller.

Biers film tar utgangspunkt i flyktningeleirene i Darfur, og er i følge filmselskapet Zentropa hverken rasistisk eller antimuslimsk.

At Sudan likevel kobler filmen til tidligere islamkritiske tegninger og filmer, er et uttrykk for en krenkelseskultur som har vært fremgangsrik i den muslimske verden de siste 10 år, mener professor, dr. phil. Frederik Stjernfelt fra Center for Semiotik ved Aarhus Universitet:

– Man har jo haft et fantastisk held med at udbrede sin krænkelseskultur. År for år har OIC (Organisationen af islamiske lande, red.) fået stadig skarpere resolutioner igennem i FN, som forbyder krænkelser af religion. Her er det kun islam, man tænker på og bruger som eksempel, siger Frederik Stjernfelt.

– Det har primært været baseret på, at religion skulle have krav på særlig beskyttelse, men nu går man et skridt videre. Nu bruger man også krænkelseskulturen som et værn mod kritik af politiske forhold. Det er klart, at Sudan har ondt i Darfur. Deres præsident er efterlyst for krænkelser af menneskerettighederne som medansvarlig for rædslerne i Darfur, siger Frederik Stjernfelt.

At islamister bruger kulturen som våben er i øvrigt nyt i historisk perspektiv. Frederik Stjernfelt henviser til udtalelser fra sin syriske kollega Sadiq al-Azm om emnet.

– For 20 år siden ville islamister aldrig have brugt kulturelle argumenter, men den islamiske bevægelse har lært af Vestens selvkritik. Den har lært, at det giver bonus at fremhæve islam som et stykke autentisk, arabisk kultur, som trues af Vesten. Men det er udtryk for et kæmpe skred i forhold til den oprindelige opfattelse af islam som en universel religion, siger han.

Seniorforsker Henrik Breitenbauch ved Dansk Institutt for Militære Studier bekrefter at det har skjedd et skred i den islamske verden:

– I virkeligheden har der været stærke antivestlige strømninger i den arabiske verden lige så længe, de vestlige lande har spillet en dominerende rolle. I 1960`erne gav det sig udslag i Nassers pan-arabiske projekt, som var nationalistisk.

Det virkede bare ikke, så man måtte finde på noget andet. Man fik de marxistiske bevægelser som PFLP og dele af PLO, men det lykkedes heller ikke, siger Henrik Breitenbauch.

– Derfor er scenen løbende blevet overtaget af islamisterne. Men det er også et udtryk for, at de øvrige muligheder var udtømte, og rammen er i virkeligheden stadig politisk. Den anti-vestlige dagsorden er derfor også blevet anti-modernistisk, forklarer han.

På den hjemlige politiske arena kræver Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, at Udenrigsministeriet går ind i filmsagen. Han mener, der er brug for, at Udenrigsministeriet fortæller vidt og bredt, at «Hævneren» ikke er antimuslimsk som påstået af Sudan.

– Hvis det får lov at stå uimodsagt, skaber det et urigtigt billede af filmen og af Danmark, og det har vi ingen interesse i, siger Mogens Jensen.

Udenrigsminister Per Stig Møller vil dog ikke blande sig i sagen, men nøjes med at fastslå, at der er ytringsfrihed.

Stjernfelt betegner det som alt for defensivt hvis det danske utenriksministeriet skulle gå ut å si at filmen ikke har noe med religion å gjøre: – Hvis man gikk ut med denslags forklaringer ville man jo indirekte innrømme at filmen helst ikke måtte kritisere islam, sier han.

Kristeligt Dagblad: Islamister bruger kultur som våben

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂