Et tidligere utkast foreslo dødsstraff for likekjønnede forhold. Lovendringer vil også straffe transpersoner, menn som med vilje oppfører seg som kvinner, kjønnsbekreftende kirurgi og konebytte.

Iraks parlament vedtok lørdag et lovforslag som kriminaliserer parforhold mellom to personer av samme kjønn, med en strafferamme på opptil 15 års fengsel.

Transpersoner vil bli dømt til tre års fengsel i henhold til endringene i en anti-prostitusjonslov fra 1988, som ble vedtatt under en samling der 170 av 329 lovgivere deltok.

Et tidligere utkast hadde foreslått dødsstraff for likekjønnede forhold, skriver The Times of Israel.

De fleste støttespillerne var fra svært konservative sjiamuslimske partier, melder The Star Observer.

De nye lovendringene gjør det mulig for domstolene å dømme personer som har likekjønnet forhold mellom 10 og 15 års fengsel, i et land der homofile og transpersoner allerede utsettes for hyppige angrep og diskriminering.

Loven fastsetter også en minimumsstraff på sju års fengsel for å fremme likekjønnede forhold, og en straff på mellom ett og tre år for menn som med vilje oppfører seg som kvinner.

Lovendringen gjør biologisk kjønnsskifte basert på personlig ønske til en forbrytelse, og straffer transpersoner og leger som utfører kjønnsbekreftende kirurgi med opptil tre års fengsel.

Homoseksualitet er tabu i Iraks konservative samfunn og landets LHBTQ-miljø har blitt straffeforfulgt for sodomi. Det har imidlertid ikke tidligere eksistert en lov som eksplisitt straffer likekjønnede forhold, skriver The Times of Israel.

Lovendringene forbyr også organisasjoner som promoterer homofili, og straffer konebytte med en fengselsstraff på 10 til 15 år.

Loven fungerer som et forebyggende tiltak for å beskytte samfunnet mot slike handlinger, sier lovgiver Raed al-Maliki, som har fremmet lovendringene, til Agence France-Presse (AFP).

Han sa at vedtaket om den nye lovendringen ble utsatt til etter den irakiske statsministeren Mohamed Shia al-Sudanis besøk til USA tidligere denne måneden.

USA og EU er motstandere av loven, og vi ønsket ikke å påvirke besøket, sa Raed al-Maliki.  Han la til at det er et internt anliggende, og de aksepterer ingen innblanding i irakiske affærer.

Det amerikanske utenriksdepartementet er dypt bekymret over lovgivningen, sa talsmann Matt Miller lørdag, og la til at loven truer de mest utsatte i det irakiske samfunnet og undergraver regjeringens satsing på politisk og økonomisk reform.

LHBTQ-irakere er ofte utsatt for kidnappinger, voldtekter, tortur og drap som forblir ustraffet, ifølge en rapport fra Human Rights Watch og den ikke-statlige organisasjonen IraQueer fra 2022.

Irakiske politikere og brukere av sosiale medier har i økende grad fremmet anti-LGBTQ-retorikk, noe som nører opp under frykten blant medlemmene av samfunnet.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.