Nytt

 

Det er ikke for meget at sige, at denne film, som sidste onsdag blev vist på et stort lærred i Upper East, New York, er en af de mest skelsættende i det 21. århundrede. Så skelsættende, at skønt få har set den, og at den blot varer små ti minutter, var rygtet om dens indhold mere end rigeligt til at udløse de heftigste reaktioner. Hvad der fulgte efter, har haft en på en gang lammende og afslørende indflydelse på regeringer i den vestlige verden, på EU, NATO og på vestligt kulturliv.

hirsi ali 2005

Hirsi Ali, Hotel Scandinavia, København 2005

Det er Submission -Part 1, der tales om; den kortfilm, som Theo van Gogh instruerede, og som Ayaan Hirsi Ali skrev manuskript til. At se filmen igen ti år efter i det fine institut 92Y i selskab med Hirsi Ali selv, høj og slank, lange brune bukser, kalveskindsjakke og sjal, er som at genkalde sig et mareridt. Filmen kostede den hollandske instruktør livet; skudt ned og stukket ihjel af en marokkansk islamist i Amsterdam den 2. november 2004, på søndag for ti år siden.

»Jeg ville fortælle, at de korancitater har direkte konsekvenser for muslimske kvinder. Jeg ville spørge, hvad der er helligst – mennesker eller hellige tekster?« forklarer Hirsi Ali. Hun nævner også, at den vestlige verden gennem århundreder har forfinet redskaberne til at tage diskussioner om religiøst eller politisk betinget vold. »Vi ville indlede en ikke-voldelig konversation, den samme, som vi har haft om kristne, jøder, nazister, kommunister og så videre. Hvorfor skulle muslimer undtages?« spørger hun.

Hirsi Ali hylder oplysningstidens idealer, og i sine udfald mod islam har hun aldrig skelnet mellem islamisme og islam, som hun har kaldt »tilbagestående« og voldelig. Konfronteret sidste onsdag med nogle af sine mest syrlige udtalelser, som at »islam er en dødekult«, forklarer Hirsi Ali, at hun skelner mellem islam og muslimer, mellem ideer og mennesker.»Jeg er klar over, at der findes mange forskellige tolkninger af islam og mange forskellige muslimer. Men når det kommer til de doktriner, man finder i islam, vil jeg fastholde, at man er idiotisk, hvis man ikke er bange for dem,« fortsætter hun. Ti minutter, der ændrede verden, Ti minutter, der ændrede verden, Weekendavisen 31.10.2014 (ikke online) Zehn Jahre Mord an Theo van Gogh – Konferenz mit Wilders, Pipes & Co. in Kopenhagen, Topmøde for dødstruede 2. november

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også