Nytt

Barack Obama har bestemt at USA skal levere lette våpen til en utvalgt gruppe opprørere. Det kan være for lite for sent etter at Assads styrker hjulpet av Hizbollah er kommet på offensiven.

Opprørerne ønsker seg bakk-til-luft raketter, mot fly. Men får det ikke. De får håndvåpen. Kanskje anti-tankvåpen, sier en tjenestemann til New York Times.

Fly gjør det mulig for Assad å flytte soldater, fly inn våpen og bombe opprørerne og deres områder.

Hvis USA skal gjøre en forskjell må rullebanene bombes, og stemmer innen administrasjonen, bl.a. i State Department, går inn for at USA skal gjøre det.

Men Obama selv skal være skeptisk til å bli innblandet i nok en krig i et muslimsk land, og denne gang en borgerkrig, med regionale forgreninger.

Det som utløste vedtaket om å levere våpen var nyheten om at Assads styrker skal ha brukt giftgassen sarin i begrenset målestokk.

Obama kalte i august ifjor kjemiske våpen for en rød linje, som ville utløse amerikanske mottiltak. I april kvalifiserte han dette med at det trengtes nærmere dokumentasjon og at det måtte være i et visst omfang. Nå sies det at mellom 100 og 150 er blitt ofre.

En ting er hva hans rådgivere sier, men Obama vet at amerikanerne ikke er lystne på å bli involvert i nok en krig i Midtøsten. Syria ser ut som en story from hell, som var Warren Christophers ord om Bosnia, og det å bli involvert fremstår som en sikker invitasjon til mission creep.

 

http://www.nytimes.com/2013/06/14/world/middleeast/syria-chemical-weapons.html?hp&_r=0