Jonas Gahr Støre har gitt flere signaler om at Nato må opptre med klokskap overfor Russland, og ikke skape et fiendskap for fremtiden. Nå gjør han det igjen. Støre advarer mot «røde linjer» om tenkte situasjoner.

Det er desto mer bemerkelsesverdig ettersom det var hans partikollega Jens Stoltenberg som torsdag advarte/truet Russland med langtrekkende konsekvenser hvis russerne brukte kjemiske våpen. Bruk av slike våpen var en rød linje, sa Stoltenberg og skapte overskrifter. Men han sa ikke hvilke konsekvenser det ville få.

Nå ytrer Støre direkte mistillit til denne måten å uttrykke seg på i en krig: Det er ikke konstruktivt å trekke opp røde linjer om fremtidige situasjoner. De kan skape forventninger og press om å følge opp.

– Spørsmålet er ofte blitt hva man gjør når en rød linje krysses, sier statsministeren til NTB.

– Det har vært krevende i Syria-krigen og er også krevende her.

Barack Obama sa i 2012 at Syrias sterke mann Bashar al-Assad ville krysse en rød linje hvis han brukte kjemiske våpen. Assad gjorde det likevel, og alle ventet på gjengjeldelsen. Men Tony Blair fikk ikke Underhuset med seg, og dermed fikk Obama kalde føtter. Det kostet Obama og USA mye prestisje, spesielt i Midtøsten. Hvis man trekker en rød linje, kan man ikke la være å handle hvis den krysses.

I stedet ble løsningen at Syria skulle kvitte seg med sine kjemiske våpen. Putin var instrumentell i å få til en slik løsning.

Nå gjelder det Putin, som Nato og USA anklager for å leke med planer om kjemisk krigføring. Stoltenberg sier det vil være en rød linje. Støre advarer. Er det lærdommen fra Syria som fortsatt sitter i?

Eller er det frykten for at Vesten kan havne i krig med Russland? Putin er ikke Assad.

Mediene er med på å øke temperaturen i det politiske rom. New York Times melder at Biden har nedsatt en særskilt gruppe, Tiger Team, som skal se på ulike scenarier hvis Putin benytter kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen.

Støre misliker at slike spekulasjoner foregår i pressen.

Men NTB er kjent med at de allierte har begynt å tenke igjennom hvordan de skal reagere i ulike scenarioer for hvordan krigen i Ukraina kan utvikle seg videre – for eksempel hvis det finner sted angrep med kjemiske våpen eller biologiske våpen.

Støre mener slike vurderinger ikke egner seg for spekulasjoner i pressen.

– Det skjer internt i Nato. Det skjer mellom våre militære, sier han.

Tidligere var det slik at mediene fikk vite i off the record-samtaler om slike planer, med pålegg om ikke å være krigsdrivende. Nå er det nesten motsatt. Mediene ønsker et oppgjør med Russland.

En nabo for all fremtid

Støre kommer med nok en uttalelse som viser at han tenker annerledes enn mange av sine kolleger. Han vil holde igjen og tenke på at Norge skal leve med Russland som nabo også i fremtiden.

Men Norge må også tenke igjennom hvordan forholdet til Russland skal være på sikt, mener statsministeren. Han er ikke i tvil om at dette vil bli annerledes etter krigen.

– Samtidig vil geografien bestå. Norge vil fortsatt være nabo med Russland, påpeker Støre.

– Vi gjør våre tilpasninger ved at vi styrker evnen til å følge med i nordområdene og tilpasser vårt eget forsvar. Men vi skal også ha et forhold til Russland både under og etter denne konflikten som europeiske land og Nato må diskutere.

Støre markerte at Norge ikke ville være med på å forby Russia Today og Sputnik i Norge. Han ville heller ikke innføre sanksjoner før det var lovlig klarert.

Det NTB ikke skriver, er hvem som satte Assad på plass. Da Trump hadde tiltrådt, brukte Assad gass nok en gang. Da svarte Trump med 59 kryssermissiler.

Da det skjedde, var president Xi Jinping på besøk på Mar a-Lago i Florida. Gjestene hadde akkurat fått servert sjokoladekake. Trump spurte om den falt i smak, bøyde seg frem og sa: By the way, we just launched 59 cruise missiles against Syria.

Da Xi ankom, hadde han latt som han ikke forsto engelsk og brukte tolk hele veien. Nå svarte han spontant: Repeat.

Han forsto. Derfor ble det ingen invasjon, ikke noe angrep, under Trump.

Med Biden er det annerledes. Svakhet inviterer til angrep.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.