Blad af pergament fra en Koran skrevet i hijazi
Hijaz-provinsen, Den Arabiske Halvø eller Syrien; 7. århundredes 2. halvdel
36,6 × 28,2 cm
Dette blad er et fragment fra en af de ældste kopier af Koranen, som er bevaret i dag. Det er en såkaldt palimpsest, idet den oprindelige tekst er skrabet bort, og en ny er skrevet ovenpå. Med tiden er den oprindelige tekst atter kommet frem og kan læses som en skygge under den senere tekst. Begge gengiver Koranens sura 2, al-Baqara eller kapitlet ”Koen”.

Ifølge Islam blev Koranen overleveret direkte fra Gud til Muhammad via ærkeenglen Gabriel, og dens ord lærtes udenad af profetens tilhængere. Da Koranen kort efter Profetens død blev nedskrevet kunne der være mindre varianter i de forskellige afskrifter. Den tredje kalif Uthman (644-656) er ifølge traditionen den person, der en gang for alle slog fast hvilken tekst, der var den korrekte – den tekst som kendes i dag. Alle andre varianter med selv de mindste afvigelser fra den autoriserede tekst blev ødelagt, for at der ikke skulle opstå splid om Guds bud til de troende. Mens den nederste tekst kopierer en før-uthmanisk tekst er den øverste identisk med teksten i den autoriserede Koran.

Begge tekster er affattet i den såkaldte hijazi-skrift, der er den tidligste arabiske skrifttype, der blev anvendt til Koraner, og den skrift som anvendtes i Mekka, da den islamiske ekspansion for alvor tog fat.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂