«Slik lyder Herrens ord», avsluttes tekstopplesningen i Den norske kirkes gudstjenester med.

Det er en ordlyd som gir et misvisende bilde av hvordan Bibelen skal forstås, synes pensjonert lektor og menighetsprest i DNK, Harald Peter Stette.

– Med formuleringen sier vi implisitt at alt i Bibelen er Guds ord, men det synes jeg er uheldig. Da gir man Bibelen en enorm autoritet, og gir inntrykk av at man har Gud på sin side når man for eksempel leser at kvinner skal underordne seg sin mann. Det er et sterkt maktspråk, sier Stette, og legger til:

– Jeg foreslår at man i dag avslutter med: «Slik lyder denne lesningen». Denne formuleringen finner du i flere andre kirkesamfunn.

Men er ikke Bibelen Guds ord? Ikke i egentlig forstand, mener den pensjonerte presten. En slik forståelse ligger tettere opp mot muslimers syn på Koranen, slik han ser det, skriver Vårt Land.

– I islam er Allahs ord og Koranens ord identiske størrelser, forteller han. For muslimer er det til og med slik at det arabiske språk er Guds eget språk, for Koranen er skrevet på arabisk. Derfor bør en helst ikke oversette den. De tenker også at det finnes en original koran i himmelen.

Men i den kristne kirke har en aldri identifisert den greske eller hebraiske grunnteksten som Guds språk eller ord, forteller Stette.

Stette påpeker at Det norske bibelselskap omtaler Bibelen som Den hellige skrift.

– Det innebærer at kirken opp gjennom tidene har valgt ut noen tekster som er retningsgivende for kristen tro og lære. Gjennom tekstene kan vi se hvordan Gud har handlet med mennesker i fortid, men også hvordan de har noe å si oss i dag, sier han.

Hermon forlag har på sin side valgt betegnelsen «Guds ord» for bibeloversettelsen sin. Det er en markedsføring de bør droppe, synes Stette.

– Hvis de spør meg, så vil jeg si at jeg synes det er et misbruk. Jeg tror også det vil svekke respekten for kristen forkynnelse. Det står mye underlig i Bibelen som vi reagerer på i dag. Når det markedsføres som Guds ord, taper det respekten for både Gud og tro, avslutter presten.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.