Nytt

Bildene og rapportene fra New York og østkyststatene er så kraftige at man forstår at Sandy er noe spesielt.

Mange har spasert på Manhatten. Nå er området mørkelagt og oversvømmet. Det er uvirkelig.

Soon power was going out and water was rushing in. Waves topped the sea wall in the financial district in Manhattan, sending cars floating downstream. West Street, along the western edge of Lower Manhattan, looked like a river. The Brooklyn-Battery Tunnel, known officially as the Hugh L. Carey Tunnel in memory of a former governor, flooded “from end to end,” the Metropolitan Transportation Authority said, hours after Gov. Andrew M. Cuomo of New York ordered it closed to traffic.Officials said water also seeped into seven subway tunnels under the East River.

 

Scenene vekker minner om filmen The Day after Tomorrow. Havet kommer og tar Manhatten. Det er fantasi og overdrevet. Men scenene som utspant seg langs østkysten i natt hadde noe av den samme uvirkelighet over seg:

Hvordan vil menneskene reagere? Ut over det praktiske, med å rydde opp og komme tilbake i hverdagen. Hva vil de tenke? Hvordan vil de reagere følelsesmessig? Vil de legge det bak seg, eller vil en uro være født over hva fremtiden vil bringe? Vil det være en uro som får politiske utslag, eller vil folk holde det separat fra deres politiske standpunkt? Hvis amerikanerne får følelsen av at «havet beveger seg», kan miljøpolitikk få helt andre perspektiver. Da handler det ikke bare om Bangladesh.

 

http://www.nytimes.com/2012/10/30/us/hurricane-sandy-churns-up-east-coast.html?hp