Sakset/Fra hofta

20 selvtitulerte dialogdamer – som på innmari artig vis beskriver seg selv som «fra 18 til 63 år. Med hijab og dreadlocks. Med bakgrunn fra Iran, Tunisia, Norge og Pakistan. Muslimer, kristne, humanetikere og mer eller mindre religiøse. Gifte, skilte, single. Konservative, liberale og radikale.» – er kommet hjem fra hva vi andre må anta at har vært en usannsynlig festlig hyttetur. Så festlig at turen resulterte i en gripende felleserklæring om de voldelige protestene mot det damene selv kaller en «islamkritisk film».

I leserbrevet Aftenposten er vennlig nok til å publisere, proklamerer den glade gjengen:

Dette har vi sett før: Noen bruker sin ytringsfrihet til å snakke nedlatende om religion, på en måte som oppleves krenkende.

Noen av de som opplever seg krenket, ser det som sin religiøse plikt å gjøre motstand gjennom trusler og vold.

Vi protesterer mot at noen skyver ytringsfriheten foran seg, og opptrer på en måte som øker fordommer og konfliktnivå.

Slik kan èn bruk av ytringsfriheten ødelegge ytringsfriheten for andre, fordi debatten blir så usaklig, krenkende og aggressiv at mange ikke orker å delta.

Altså: hvis du er kritisk til religion og tar deg den frihet å uttrykke det; ja, da er du ifølge dialogdamene skyld i at andres ytringsfrihet blir ødelagt.

Det finnes imidlertid folk som er vel så ille som lumpne ytringsfrihetsmisbrukere. Det er de som vil stanse andres ytringer med vold og drap – nylig demonstrert i praksis i f.eks. Libya og Egypt – og de slipper ikke billigere unna damene, hvis noen skulle tro det.

Hyttegjengen tar nemlig like sterk avstand fra slik adferd som de tar fra religionskritiske eller nedlatende ytringer:

Like sterkt protesterer vi mot at noen bruker vold og drap for å stoppe andres ytringer. Å ville true noen til taushet er også ødeleggende for ytringsfriheten, og grovt misbruk av religionen.

Hah, der fikk du den, du voldelige gutt! Med vennlig hilsen Aroba Ahmad, Iqraa Yaqub, Gøril Bjerkhol Havro, Marianne Hovind Bakken, Hager Jemli Bjørnstad, Ingunn Rinde, Tone Ingulstad, Solveig Frafjord, Muniba Ahmad, Solveig Thoen, Nosheen Mahmood, Gøril Tomren, Shagufta Mahmood, Sanaa Yaqub, Eva Bjørkhol Havro, Lise Tostrup Setek, Kosar Yakub, Karen Hoel og Sunniva Gylver.

Men damenes like sterke og salomoniske avstandstagen til alle parter er selvfølgelig helt på sin plass, for tross alt er vold, drap og ytringer nesten akkurat sånn cirka samme sak.

Eller hvordan det nå var alt sammen.

Vel, nå som den bokstavelig talt slående likheten mellom vold, drap og ytringer er fastslått, gjenstår det nok bare å ønske dialogdamene god tur videre. Må vi få foreslå en hytte uten internettforbindelse og litt mindre vin neste gang?