Sakset/Fra hofta

Somaliske Sulekha Ali Omar er, ifølge Klassekampen, den første afrikanske kvinnen som er utdannet ballettdanser fra Kunsthøyskolen i Oslo. I et portrettintervju med Omar sist lørdag får vi vite at hun er født i Somalia, men vokste opp i Kenya i en velstående familie der faren drev et transportbyrå og moren jobbet som sekretær.

-Jeg husker Kenya som frodig og deilig, sier Omar og tenker blant annet på familiens store hage med papayatrær.

Men da hun var ni år gammel, reiste hun sammen med mora og sine søstre til Norge for å søke asyl. Det ble en brå overgang fra Kenya-livet med lek og moro til et asylmottak i Valdres med bunader og rosemaling.

I det to sider lange intervjuet leser vi ingenting om hvorfor en velstående mor fra Kenya drar den lange veien til Norge for å søke asyl. For Klassekampen-journalist Emilie Ekeberg er trolig spørsmålet fullstendig uinteressant, og det av ulike grunner. En av grunnene kan være en pinlig avsløring av at folk med bakgrunn i Somalia i Norge nesten automatisk får oppholdstillatelse.

En annen grunn kan være at journalister i den kulturborgerlige avisa Klassekampen aldri stiller spørsmål ved oppholdstillatelsene til asylsøkere. Slike tillatelser tas som gitt, som den største selvfølgelighet. Problemet, sett fra det norske kulturborgerskapets side, er ikke at det blir gitt oppholdstillatelser til asylsøkere som ikke trenger det, men at det ikke blir gitt flere. Fakta som kan ødelegge for en enda mer liberal asylpraksis i Norge, skal holdes unna opinionen. Ved på denne måten å bryte grunnleggende regler for journalistikk, bereder Klassekampen og resten av norske medier grunnen for det de kaller en rasjonell samfunnsdebatt og samfunnsstyring.

I Klassekampens revolusjonære dager var avisa kjent som notorisk uetterrettelig, ei avis det var farlig å sitere fordi man da kunne risikere å bli saksøkt. I dag er ikke avisa mer uetterrettelig enn norske medier flest. Der brytes journalistiske regler hver eneste dag uten noen form for reaksjoner. Slik er den norske medievirkeligheten anno 2012.