Riksvåpenet: Løven er avfeldig og øksa er sløv. 

NTBs egen faktasak om Abassi-familien forteller hvorfor myndighetene handlet som de gjorde. Deres grunn for å søke asyl var at de var uten forsørger. Etter to år dukket faren opp i Norge. Dette var i 2014. Men det norske systemet tillater ankemuligheter i en uendelig prosess som hever terskelen for uttransportering.

Aktivister og partier står klar til å kjempe deres sak. Det er alltid bare fokus på den ene saken som fremstilles i et lys som er gunstigst mulig. Men selv NTBs faktaboks forteller hvorfor de ble sendt ut:

* Abbasi-familien fra Afghanistan består av mor og de tre søsknene Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16).

* De yngste søsknene har aldri vært i Afghanistan, mens den eldste forlot landet som treåring.

* Familien fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge i 2012. Primært fordi de ikke visste hvor far befant seg, og at de ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

* I 2014 dukket faren opp i Norge og Utlendingsnemnda (UNE) tilbakekalte oppholdstillatelsen.

* Utsendelse er utsatt en rekke ganger. Familien har fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken er prøvd for retten i flere runder.

* Lørdag 15. juni 2019 ble familien pågrepet i hjembyen Trondheim og tvangsutsendt.

* Moren skal ha blitt bevisstløs ved pågripelsen lørdag morgen, og var bevisstløs under transporten til Istanbul i Tyrkia. På grunn av helsetilstanden ble hun returnert til Norge søndag.

* Mandag 17. juni ble også uttransporteringen av barna stanset fordi afghanske myndigheter nektet å ta dem imot. Etter planen skulle søsknene fly fra Istanbul til Kabul mandag kveld.

* Norske myndigheter har besluttet å hente søsknene tilbake. Etter det NRK erfarer skal søsknene flys fra Istanbul til Norge tirsdag 18. juni.

Familien har bodd flere år i Tyrkia. Det er selvsagt mer tiltrekkende å komme til Norge. Tyrkia er et trygt land, og etter Dublin-konvensjonen skal de søke asyl der. Men klarer man å komme til Norge, står et helt apparat klart til å kjempe for at de får bli.

Hvis ikke det klarer å stanse uttransportering, står myndighetene i Kabul klare til å nekte innreise.

Dette er blitt et mønster. En stor kostbar prosess er fånyttes fordi det mangler politisk vilje til å sette makt bak kravene. Norge har gitt milliarder til Afghanistan. Hvis vestlige land hadde stanset bistanden, ville det hatt den ønskede virkning. Henstillinger uten makt bak kravene gjør ikke inntrykk. Nå har Vesten operert i området siden 2001, likevel har man ikke lært å følge de lokale regler.

Da blir resultatet deretter.

Norske myndigheter gir etter for presset. Saken danner presedens, og det blir enda vanskeligere å effektuere gjeldende regler.

Det er helt bevisst politikk fra venstrefløyen, og regjeringen lar det skje.

Moren er allerede tilbake i Norge. De tre barna kommer tirsdag fra Istanbul.

Rådet for legeetikk ønsker seg saken på sitt bord. Leder Svein Aarseth har allerede gjort seg opp sin mening:

– Dette er en sak vi svært gjerne skulle hatt på Rådets bord. Vi er da avhengig av at den blir klaget inn til oss, sier Aarseth til Adresseavisen.

Han mener saken er svært spesiell.

– Å bruke sin medisinske ekspertise for å erklære noen «fit for flight» i en uttransportering mens de er i koma, høres ugreit ut, sier Aarseth.

Det virker som om Aarseth ønsker saken for å kunne profilere Rådet for legeetikk. Det er slik human-industrien fungerer. Det er avtalt spill hele veien.

Finleser man nyhetene, finner man at det var lege med flyet til moren:

Politiets utlendingsenhet understreker at de på forhånd var kjent med at kvinnens helsehistorikk kunne medføre at hun går inn i en bevisstløs tilstand over en viss periode. De hadde derfor med en lege og en sykepleier ved pågripelsen og fram til familien ankom Oslo lufthavn for å mellomlande. På selve flyet var det også med en lege.

Trine Skei Grande og Venstre vil reforhandle asylforliket fra desember 2015, og vil ha en liberalisering. Det samme vil KrF. Men de vinner ikke gehør hverken blant Ap eller Høyre. FrP vil heller ha en innstramming. Dermed er det bare SV som går inn for en liberalisering.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.