Søsknene Yasin, Taibeh (t.h. på bildet), Ehsan og deres mor Atefa Rezaie Abbasi har landet på Trondheim lufthavn den 20. juni 2019. kveld. Familien ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix.

 

Fylkesmannen i Oslo og Viken har opprettet tilsynssak mot den ene av legene som bisto under uttransporteringen av Abbasi-familien i juni.

Ifølge NRK opprettes saken etter en klage fra professor i intensivmedisin Erik Solligård ved St. Olavs hospital.

Abbasi-familien kom til Norge som asylsøkere i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014. Siden har familien fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken har vært prøvd for retten i flere runder.

De ble sendt ut av landet i juni, men moren gikk inn i en bevisstløs tilstand under uttransporteringen, og afghanske myndigheter nektet å ta imot de tre søsknene.

Det var ifølge NRK to leger som vurderte at moren kunne fly i bevisstløs tilstand, men det er kun den ene det er opprettet tilsynssak mot. Denne legen var ifølge kanalen ansvarlig for transporten fra Trondheim via Røros til Oslo lufthavn. Overfor NRK vil legen ikke kommentere tilsynssaken.

Familien har fortsatt ikke lovlig opphold i Norge. Deres advokat Erik Vatne har varslet en begjæring til Utlendingsnemnda (UNE) om omgjøring av vedtaket.

(©NTB)

 
 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.