Nok er nok: Jon Helgheim (Frp) truer med kutt i bistanden til Afghanistan hvis landet ikke samarbeider om asyl-returer.

Lørdag nektet Afghanistan å ta imot de tre Abbasi-søsknene. Den manglende viljen til å samarbeide om returer kan få konsekvenser, advarer innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim:

– Afghanske myndigheter skal tenke seg særdeles grundig om før de begynner å gå bort fra forpliktelsene om å ta imot sine egne borgere.

Afghanistan har forpliktet seg til å ta imot asylsøkere som ikke har rett på opphold i Norge, påpeker Helgheim. Kutt i bistanden kan bli konsekvensen hvis landet ikke tar imot asylsøkere som ikke har noe i Norge å gjøre, sier han til NRK.

Norge sprøyter enorme summer inn i Afghanistan. I 2018 overførte vi nesten 800 millioner kroner til landet.

Afghanistan har 800 millioner gode grunner til å ta imot asylsøkere som ikke har noe i Norge å gjøre, påpeker Helgheim.

Faren kom tre måneder etter

Flere medier har meldt at familien bodde i Norge i to år før faren dukket opp. Dette viser seg nå å være feil. Faren dukket opp i Norge tre måneder etter at mor og barn hadde fått midlertidig opphold, ifølge UDI.

Familien fikk midlertidig oppholdstillatelse fordi de sa at de ikke visste hvor far befant seg, og fordi de ikke hadde noe «mannlig beskyttende nettverk» i Afghanistan.

Utsendelse av Abbasi-familien er utsatt en rekke ganger. Familien har fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken er prøvd for retten i flere runder. Til slutt tapte de i lagmannsretten, og Høyesterett avviste saken deres.

– Abbasi-saken er helt opplagt

Helgheim kaller Abbasi-saken «helt opplagt».

– Noen har prøvd å jukse seg til Norge. Det skjer dessverre altfor ofte. Når de blir avslørt må de forlate landet.

Familien nekter for at de har jukset.

– I den norske debatten høres det ut som de sendes tilbake til en konsentrasjonsleir. Slik er det ikke, sier Nils August Andresen.

Minerva-redaktøren mener det er problematisk hvis innvandrere får opphold ved å trenere saken sin.

– Vi kan ikke ha et prinsipp om at enhver familie, som ikke har beskyttelsesbehov, kan få opphold i Norge ved å ta saken gjennom systemet og opparbeide seg oppholdstid. Alle afghanere kunne gjort det samme for å få opphold, sier Andresen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.