Breivik hevdet i retten i dag at han hadde tonet ned sin retorikk av hensyn til de etterlatte. Noe senere forteller han at retorikken er blitt nedtonet fordi han ikke ville fremstå som så pompøs at han ble sendt på galehus. Det første ble sagt som en del av en velregissert innledende forestilling, det siste spontant i rettsforhandlingenes hete. Det er narcissisten som skinner igjennom ved tapet av kontroll.

I strid med manifestet, hvor Breivik påstår at krigen i Serbia var dråpen som fikk begeret til å flyte over, hevdet han i retten i dag at han ikke var spesielt interessert i den konflikten. Det er i så fall en dom over en del av et manifest som angivelig er genialt.

Ellers er det vanskelig å bli klok på hans oppfatning av ondskap. Han gav uttrykk for at det ikke nødvendigvis var ondskap i det barbariet det er å ta livet av 69 ungdommer, men at det ville ha vært ondskap å legge sten til byrden for de etterlatte f.eks. ved å snakke om det som skjedde på båten Thorbjørn. Hvordan kan det være ondere å gjenfortelle en hendelse enn å ta flere titalls liv?

Det er også bemerkelsesverdig at han forteller helt åpent i retten at han ikke vil snakke om ting han ikke allerede har snakket med politiet om.

Tiltalte fremstår i det hele tatt som nokså rablende, og han fremkaller av og til latter hos endel av tilhørerne. Hvem som deler verdensbildet hans forblir et ubesvart spørsmål.

Les også

-
-
-
-
-
-
-