Nytt

Antall nye arbeidsplasser i USA økte med 200.000 i desember måned, hvilket var 50.000 flere enn forventet, og det er i privat sektor økningen er størst — også i industrien.

The unemployment rate dropped to 8.5%, which was the lowest level in nearly three years, from a revised 8.7% in November, the Labor Department said.

Large job gains were seen in retail, manufacturing, transportation and warehousing and healthcare.

For 2011 as a whole, some 1.6 million jobs were created, which was the highest since 2006, led by rises in the private sector.

Samtidig som amerikansk økonomi ser ut til å være på rett vei, om enn det er for tidlig å trekke noen sikker konklusjon, står mange av de europeiske økonomiene i stampe, og det er få utsikter til bedring av arbeidsmarkedet på denne siden av Atlanterhavet.

Kan det være at den amerikanske pengepolitikken, med kvantitative lettelser som svarer til å trykke endel ekstra penger med sikte på å holde hjulene i gang, rett og slett fungerer bedre enn den europeiske, hvor siktemålet først og fremst er å hindre inflasjon og man benytter samme politikk i stater med vidt forskjellig utgangspunkt?

Man har hittil ikke sett tegn til urovekkende høy inflasjon i USA, og om den skulle stige noe, ville det være en mindre bekymring enn utsiktene til depresjon som henger som en skygge over Europa. Mon tro om den nyutnevnte sentralbanksjef Mario Draghi er mindre kategorisk enn tyskerne på dette punktet?

 

BBC: US economy creates 200,000 jobs in December