Indiske diplomatiske kilder har fortalt til den engelskspråklige indiske avisen The Hindu at Taliban — som kaller seg selv «Det islamske emiratet Afghanistan» — er i ferd med å åpne et politisk kontor i Qatar, hvor dets representanter vil få privilegier på linje med diplomater, uten at representasjonen formelt oppnår diplomatisk status.

Ti år etter at den ekstreme islamistiske organisasjonen — med bånd til terrornettverket al Qaeda — ble fratatt makten i landet som følge av den USA-ledede krigføringen etter 11. september, er det altså behov for å trappe opp forhandlingene med den. De indiske kildene opplyser da også at mullah Omars tidligere privatsekretær Tayyab Agha allerede har møtt amerikanske representanter i Qatar.

Afghanske myndigheter har tidligere gjort mislykkede forsøk på fredsforhandlinger med Taliban, og har forhåpninger om at denne ordningen kan gi bedre resultater:

Afghanistan President Hamid Karzai later told journalists his government could not “keep talking to suicide bombers, therefore we have stopped talking about talking to the Taliban until we have an address for the Taliban.”

The decision to allow the Taliban to open an office would provide negotiators with such an address — but efforts are divided on the prospects of successful negotiations.

Past efforts to secure agreement — which include three rounds of meetings with Mr. Agha and separate talks with Ibrahim Haqqani, the brother-in-law of key Taliban-allied warlord Jalaluddin Haqqani — floundered because the United States refused to commit to a full pull-out of western troops, saying they were needed to make sure that jihadist groups with global ambitions did not re-establish themselves in the country.

 

The Hindu: Taliban to have an address

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂