Nytt

Det er anmeldt nesten dobbelt så mange voldtekter i Bergen hittil i år som i samme periode i fjor. I 2010 ble det anmeldt 25 voldtekter frem til mai, mot 45 i år. Det vil si tre voldtekter i uken, og kvinner føler seg utrygge når de ferdes i byen på kveld- og nattestider.

Rigmor Isehaug ved vold- og sedelighetsavdelingen ved Bergenspolitiet sier at økningen av anmeldte voldtekter er betydelig, samtidig som legevakten opererer med enda høyere tall enn politiet.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo, forklarer økningen slik til NRK:

– Noe av grunnen til økningen er nok at flere anmelder den typen kriminalitet. I tillegg kan en person, dersom han ikke blir tatt, bli inspirert til å utøve flere voldtekter. Slik kan det hope seg opp med saker.

Frykten for voldtektsmenn er reell for kvinnene som beveger seg ute i Bergen på kvelds- og nattestid, og flere av dem tar nå forholdsregler som å avtale overnatting hos hverandre og å unngå enkelte deler av byen nattestid:

– Vi er redde. Voldtekter skjer såpass ofte i Bergen at det er ingen grunn for at det ikke kan skje med oss. Jeg prøver å holde meg til steder hvor det er mennesker og unngår forlatte gater, sier Elisabeth Lønning Giertsen (19).

Jentene unngår Nygårdshøyden og Haukelandstunnelen på nattestid.
Utrygt i sentrum

Andrea Sørensen (18) og Jeanette Akse Midlang (18) mener Bergen sentrum har blitt mindre trygt de siste årene.

– Vi føler oss utrygge. Det er flere utlendinger og mange av dem er veldig pågående. De har et helt annet syn på kvinner. Det er skremmende, sier Jeanette Akse Midlang (18).

– Underbevisst tenker jeg på å ikke kle meg for utfordrende. Mange mannfolk er drittsekker, mener Andrea Sørensen (18).

Bergens Tidende: Tre voldtekter i uken