Nytt

EUs byråkrater lever uanfektet av både eurokrisen og øvrig økonomiske nedgangstider. På bare fire år har EU-byråkratene brukt rundt 60 millioner kroner på privatfly og på to år 155.000 på gaver som smykker og fyllepenner.

Tallene, som hovedsakelig ble skaffet til veie av parlamentariske spørsmål fra det østerrikske, uavhengige parlamentsmedlemmet Martin Ehrehauser, viser at EU-kommisjonens president Josè Manuel Barroso og hans åtte assistenter brukte 218.000 på et firenetters hotellopphold i New York.

EU-kommisjonen brukte også 2,3 millioner på «cocktailpartyer» i 2009 alene. Et av selskapene kostet 583.000 og lovet gjestene «state of the art teknologi, utfordrende kunst, kombinert med trendy cocktails, overraskende opptredener og topp DJs».

Kommisjonens oppsiktsvekkende forbruk kommer samtid som EU krever en budsjettøkning på 4,9 prosent, mens økonomiske nedgangstider har tvunget flere medlemsland til å gjennomføre dramatiske kutt i sine egne statsbudsjetter

I en kommentar sier Ehrehauser at han opplever det som ekstremt skuffende å se hvor lett EU-kommisjonen forbruker EUs skattebetaleres penger. – Dette gjør kløften mellom borgerne og EU-byråkratiet enda større og dypere, sier han.

EU-kommisjonen består av 27 kommisærer, en fra hvert medlemsland, og rundt 25.000 europeiske byråkrater. Den handler som EUs regjering og en av kommisjonens hovedoppgaver er å implementere lover for Europa og den daglige driften av EU. Kommisjonen er lokalisert i Brussel og er fullfinansiert av EU-områdets skattebetalere.

Tidligere i år ble det for øvrig kjent at til tross for at europeiske regjeringer legger frem drastiske budsjettkutt, fortsetter EU å sløse vekk milliarder på tvilsomme bistandsprosjekter som danseleksjoner i Burkina Faso, jetfly for tyranner og overflødige kontorer. Et eksempel på det siste er et rådgivingssenter i Mali, som har fått 8.8 millioner pund (nærmere 80 millioner kroner) for å hjelpe innvandrere å finne arbeid i Europa. På tre år har senteret funnet arbeid til hele seks – 6 – personer.

EUs årlige bistandsbudsjett er på hele ti milliarder pund (nærmere 90 millarder kroner), og inkluderer prosjekter som å gi dansetimer til afrikanere som tjener mindre enn 70 pence pr. dag. Den største mottageren av EUs bistandsmidler er det relativt velstående Tyrkia, som mottar over 500 millioner pund i året.

Malawi, som nylig forbød promping i det offentlige rom og straffer homofile med opptil 14 års fengsel, vil få 450 millioner pund i bistand de neste fem årene. Etter forrige overføring kjøpte president Bingu Muharika seg et jetfly for pengene. Det samme gjorde Ugandas president Yoweri Museni, som også fant anledning til å kjøpe seg en 100 millioner punds residens for noen av de 407 millioner pundene landet mottar fra EU til sin fattige befolkning.

City A.M.: EU expenses include €7.5m on private jets

Se flere utgiftsdetaljer her.

Via Snaphanen