Sveriges statsminister Stefan Löfven forlater EU-kommisjonens lokaler i Brussel etter enigheten på toppmøtet tirsdag morgen. Foto: Johanna Geron / AP / NTB scanpix

Sverige godtar massiv EU-gjeld for å presse politisk korrekthet på konservative medlemsland. Löfven vil at koronastøtte skal baseres på hvorvidt mottakerlandene har «høye klimaambisjoner» og «de rette verdiene».

Sverige har vært et av landene i den «sparsommelige» gruppa i EU, som ønsket at en større del av krisepakken for økonomisk gjenreising etter koronapandemien skulle gis som lån, og ikke som tilskudd, skriver NTB-TT tirsdag.

Før nattens forhandlinger hørtes det imidlertid ut som om Stefan Löfven skulle stille harde krav under toppmøtet om EU-krisepakken.

– Regjeringen er veldig kritisk til at så mye som 5000 milliarder svenske kroner skal lånes av EU og deretter gis i tilskudd til medlemsland uten krav om tilbakebetaling, og så blir regningen sendt til fremtidige skattebetalere, sa Löfven i Riksdagens EU-utvalg sist uke.

Nattens forhandlinger bør derfor anses som et gedigent nederlag for Sverige, men Löfven påstår likevel å være fornøyd med et lån på 390 milliarder euro for å gi bidrag til land som Italia, Hellas, Spania og Portugal:

– Det har vært harde forhandlinger, konstaterer den svenske statsministeren i en skriftlig uttalelse.
– Det er bra at vi nå har nådd fram til en avtale. Europa står overfor mange utfordringer som vi må ta tak i sammen, og det er viktig at budsjettet er på plass. Med gjenreisningspakken står vi også bedre rustet sammen til å håndtere koronakrisen og de økonomiske konsekvensene, heter det i følge NTB-TT.

Men koronakrisen skal håndteres ved lån og klimafokus. Stefan Löfvens forhandler Paula Carvalho Olovsson ga fullstendig opp å argumentere for at en større del av koronastøtten skulle gis som lån, ikke som tilskudd.

I et intervju tirsdag morgen opplyser hun til svenske TT at hun i stedet valgte å presse på for at mottakerlandene skulle ha «høye klimaambisjoner» og «de rette verdiene» for å motta tilskudd. Hva dette innebærer er verdt å tenke over. I praksis betyr dette at EU får et pressmiddel som kan brukes til å innføre politisk korrekthet i land som Polen og Ungarn. Har du ikke «riktige verdier» får du heller ikke koronastøtte:

– Vi får inn en mekanisme som gjør at land ikke kan få penger fra EUs budsjett eller fra koronastøttepakken dersom man ikke følger rettsstatens prinsipper. For at vi skal få gjennomslag for dette blir vi tvunget til å akseptere en bidragsdel, sa Carvalho Olovsson.

Men når «rettsstatens prinsipper» skal defineres av «klimaambisjoner» og «riktige verdier» er det reellt sett utpressing av land som ikke er politisk korrekte. Det lukter mer av tvang enn av hjelp.

Samtidig bør man se på EU-vedtaket som et paradigmeskifte. Vedtaket gir i praksis EU-kommisjonen rett til å påføre alle skattebetalere i unionen gjeld. Det minner mest av alt om rett til å utstede egne statsobligasjoner. Men at Sverige og Löfven følger Merkels linje kommer likevel ikke som noen stor overraskelse. Man kjenner lusa på gangen.Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.