Etter klager fra gjesteforskere fra det administrasjonssjef Kirsti Hagen Andersen ved Bergen universitets (UIB) ressurssenter for internasjonal utvikling karakteriserer som «enkelte kulturer», valgte ledelsen å fjerne et fotografi av en kvinne liggende på magen med en oppslått bok på sin trusebekledde rumpe. Reaksjoner fra gjesteforskere på kvinnens nakne hud skal også flere ganger ha ført til at forskere ansatt ved ressurssenteret måtte dekke til bildet:

– Vi jobber på et senter hvor det er forskjellige kulturer. Forskerne reagerte på det, og mente det ikke passet inn. Det er et bilde av ei dame som ligger på magen med en bok over baken – det var for mye nakenhet, sier Kirsti Hagen Andersen til Dagbladet.

Hun er leder for Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling, og forteller at reaksjonene kom etter at bildet ble hengt på veggen.

– De som reagerte på bildet gikk til ledelsen ved Universitetet i Bergen, som fant det fornuftig å finne et nytt sted til det. Nå er det rundt en måned siden det ble flyttet, sier Hagen Andersen.

Fotografiet ble kjøpt av Kunst i offentlige rom (Koro), og hang i nærhet til universitetets bibliotek. Både Hagen Andersen og professor Siri Meyer i UIBs estetiske utvalg ble overrasket over klagene som førte til at bildet måtte flyttes:

– Dette er et internasjonalt senter, og jeg fikk beskjed om at det var spesielt muslimer som ikke likte bildet, sier Meyer til Dagbladet.

Selv syns hun det er «et fantastisk bilde», og har nå fått et nytt sted å henge, hvor det ikke er til sjenanse.

– Det er på HF-fakultetet der det ikke er til sjenanse. Det passer godt at det henger der, hvor man er opptatt av tolkning. Bildet er litt humanistisk og underfundig. Det er sjelden alle er helt fornøyde med kunst, og sånn vil det alltid være, sier Meyer.

Dagbladet: Måtte fjerne rumpekunst