Ledelsen ved Christian Michelsens Institutts (CMI) fjerning av Margareta Bergmans bilde «Boken» er ulovlig. CMI fjernet fotografiet av en kvinne liggende på magen med en oppslått bok på sin trusebekledde rumpe etter at besøkende fra det administrasjonssjef Kirsti Hagen Andersen ved Bergen universitets (UIB) ressurssenter for internasjonal utvikling beskrev som “enkelte kulturer” hadde klaget over at det ble for mye nakenhet. Bildet er imidlertid innkjøpt og utplassert av det statlige organet for kunst i offfentlig rom (KORO), og UiB har ikke anledning til å fjerne utplasserte kunstverk.

Reaksjoner fra gjesteforskere skal også flere ganger ha ført til at forskere ansatt ved ressurssenteret måtte dekke til bildet før ledelsen valgte å fjerne det.

– En ikke-sak, skriver CMI-ledelsen i en tekstmelding til NRK:

– Vi har ofte gjester fra forskjellige kulturer. Besøkende fra enkelte kulturer har reagert på bildet fordi det ble for mye nakenhet. Noen av våre forskere har sett seg nødt til å dekke til bildet når vi har hatt gjesteforskere her, sier administrasjonssjef Kirsti Hagen Andersen ved Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling til universitetets egen nettavis, På Høyden.
– En ikke-sak

Ledelsen på CMI ønsker ikke å kommentere hvorfor de fjernet bildet ovenfor NRK. I en SMS kaller de det hele en ikke-sak.

Professor i kunsthistorie på UiB Siri Meyer har hengt opp bildet i sitt eget fakultet og er rystet over at CMI ikke vil svare på hva det er de oppfatter som så støtende ved kunstverket at det måtte fjernes. Selv mener Meyer at fjerningen skyldes en form for selvsensur for å tilfredsstille andres idealer og forestillinger:

Meyer synes ikke bildet er støtende i det hele tatt.
– Som dere ser er det ingen religiøse symboler her. Det er ikke koranen vi ser, det er ikke Muhammed, men det er en dame.

Elisabeth Tetens Jahn i KORO er helt klar på at bildet ikke burde blitt fjernet:

– Vi er i Norge på en utdanningsinstitusjon på høyeste nivå i 2011. Hvis ikke dette bildet kan henge der, hvor kan det da henge, spør hun seg.

NRK: Denne rumpen skaper strid