Frykten for angrep fra voldelige islamister gjør seg gjeldende på stadig flere arenaer. At den har vært tilstede i kunstverdenen en stund, vet alle som drar kjensel på navnene Lars Vilks og Kurt Westergaard. I 2006 førte også slik frykt til at Deutsche Oper i Berlin avlyste oppsetningen av Mozarts ”Idomeneo”, og nå skjer noe liknende igjen – i Stockholm.

Streetdanceforestillingen ”Celebration of womanhood” ble oppført på Kulturhuset i den svenske hovedstaden, og var allerede blitt spilt flere ganger. Men en av tilskuerne på lørdagens forestilling ble så opprørt over bruken av koransitater i stykket, at han gikk hjem og gjorde som all sint ungdom i dag: han startet en diskusjon på Facebook. Debatten fikk god respons fra tilskuerens venner, og flere mente at dette var å gå langt over streken. Enkelte kom antakelig også med trusler om vold.

Dagen etter fikk Kulturhuset vite om Facebook-tråden, men i stedet for å fjerne sitatet fra stykket, valgte de like gjerne å kanselere hele forestillingen.

– Det var en massa turer under söndagen och omkring en timme innan fick alla inblandada veta att man beslutat att ställa inn förestellningarna, forteller Malin Träff fra arrangøren Freshest til nettavisen Feministisk Perspektiv.

Danserne var selvfølgelig sjokkerte og fortvilte over at søndagens to forestillingener ble avlyst.

– Det var utifrån Facebook-kommentaren och dess efterföljder som beslutet togs, deras besked till oss var att man inte kan överblicka nätkommentarernas spridning och att de därför sågs som en säkerhetsrisk, sier Malin Träff til Dagens Nyheter.

Hun ser det ikke som usannsynlig at dansegruppens feministiske fremtoning kan provosere. Hun presiserer likevel at sitatet fra Koranen ikke var ment å krenke noen.

Det burde de imidlertid ha tenkt på tidligere, mener Kulturhusets produksjonssjef Nina Röhlcke, som tok den endelige avgjørelsen om kanselleringen. Hun presterer å si at ”de borde haft bättre omdöme än att göra en hyllning till Koranen”, og reagerer på at Kulturhuset ikke fikk vite om sitatet før stykket ble satt opp. Hun betoner at huset ikke kan ta den minste lille risiko overfor sine besøkende.

– Ska vi jobba med Koranen och konst måste vi göra det kontrollerat och alla parter måste få komma till tals, avslutter hun, og tar dermed effektivt livet av en av kunstens hovedoppgaver: Å skape debatt.

Nyheten finnes bare i Dagens Nyheters papirutgave, 5. april 2011.