Det er mange som taper på opptøyene og vandaliseringen av innvandrertette forsteder som Husby, men dessverre finnes det også vinnere: organisasjoner som profilerer seg på politi- og samfunnshat og lokale kriminelle, sier politibetjent Martin Marmgren.

Under den noe misvisende overskriften «Främlingsfientliga krafter tjänar på upploppen» forteller Marmgren om en mer kompleks virkelighet enn den Dagens Nyheters foretrekker å fremheve:

– Jag ser hur det sociala utanförskapet och segregationen skapar grogrunden för de våldsamheter som brutit ut. Men det finns också starka krafter som rättfärdigar kriminalitet, som underblåser hatet mot samhället och som utnyttjar situationen för sina syften, säger han.

Han är djupt oroad över utvecklingen. Dödskjutningen förra veckan, som av vissa pekats ut som en av orsakerna till upploppen, var enligt Martin Marmgren en enorm tragedi och ett fruktansvärt misslyckande för polisen. Men när det sprids en bild av att mannen ska ha skjutits för att han ”är invandrare och förortsbo” – då menar Marmgren att man totalt vilseleder medborgarna och hetsar till mer hat:

– Varför skulle husbyborna vilja att deras egen egendom förstörs? Att bränna bilar och attackera poliser är ingen politisk protest, det är vandalism.

Gjennom sitt arbeid har Marmgren sett hvor sterk «vi- og dem-tankegangen» – som vanligvis tilskrives majoritetsbefolkningen – er i visse deler av landets innvandrerdominerte forsteder. Utenforskapet blir en identitet. Den kan ha positive sider som stor stolthet, samhold og fellesskapsfølelse, mener Marmgren, som legger til at den også kan inneholde lite konstruktive innslag som en fremtredende machokultur og hat mot politi og andre offentlige representanter for samfunnet:

– Vi kan inte bortse från de lokala maktstrukturer som finns, varav en del fångar upp unga killar i riskzonen och leder dem in i våldsamheter eller kriminalitet.

– Vi som vill lyfta de här problemen utan att för den skull misstänkliggöra den stora majoriteten av vanliga, oskyldiga människor som bor i förorten, brottas varje dag med hur vi ska beskriva situationen utan att bidra till smutskastning eller främlingsfientlighet.

Risken är dock att det som nu händer ökar främlingsfientligheten av sig självt.

– Det är en ond spiral. Polishatet riskerar att bli en självuppfyllande profetia. I pressade situationer kan polisen självklart göra misstag, men vi måste vara närvarande. Husbybor har samma rättigheter till beskydd som alla andra medborgare.

Imidlertid har dagens situasjon i forstedene allerede ført til at det opereres med ulike målestokker, sier Marmgren. – I Bromma ville vi aldri nøle med å stanse en bil vi mistenker at blir kjørt av en person uten førerkort, men i Rinkeby må vi vurdere om det er verdt det, da det ofte leder til steinkasting, opptøyer og forsøk på å frigjøre den pågrepne. Sånn kan vi ikke ha det, avslutter Marmgren:

– Polisen gör redan ett stort jobb med förtroendeskapande arbete, men det måste öka. Men vi kan inte göra det själva. Alla måste ta ansvar för att vi ska kunna marginalisera de röster som vill sprida motsättningar och fördjupa konflikter.

Dagens Nyheter: ”Främlingsfientliga krafter tjänar på upploppen”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂