Den 18. august brøt det ut ungdomsopptøyer i forsteder til Göteborg. Politi, ambulanser og brannmennn angripes. 16 biler er brent opp. En politimann ble omringet og måtte trekke tjenestepistol. Politiet sier nå at opptøyene er organisert, men forstår ikke av hvem. De er urolige.

Det er innvandrerungdom som går berserk, men det får ikke svenske medier lov å skrive. Dekningen blir deretter. Det er tydelig at myndighetene er urolige. De aner ikke hva som foregår. Er det begynnelsen til en slags intifada? Noen ønsker øyensynlig at uroen fortsetter. Akkurat som i Malmø, og i Danmark. Man verver rekrutter, danner en struktur, skaffer seg offiserer og fotsoldater. Det er makt.

Trots hög polisnärvaro, fler fältassistenter, fritidsledare och andra vuxna i stadsdelarna fortsätter bränderna och kastandet av stenar och golfbollar.

I tisdags kväll brann det i Backa, Biskopsgården och Lundby. I Gårdsten blev både poliser och ambulanspersonal utsatta för stenkastning.

Sedan oroligheterna startade för drygt en vecka sedan har det varit 16 fordonsbränder.
– Det känns inte alls bra att ungdomarna inte besinnar sig utan fortsätter med skadegörelse och falsklarm. Vår uppfattning är att aktionerna är organiserade i någon form, säger Lars Klevensparr, polismästare i Storgöteborg och kommenderingschef för den särskilda insatsen som har pågått sedan förra veckan.

Polisen upplever inte att det finns ett politiskt budskap bakom gatuvåldet, utan att det är lokala ungdomar som tycker att det är häftigt och adrenalinhöjande att utmana. Enligt Lars Klevensparr sprider sig information via sms och på internet mellan olika ungdomar i stadsdelarna om vad de ska hitta på.

Polisen undersöker också om det kan finnas andra krafter som vill att oroligheterna fortsätter i Backa, Biskopsgården och Frölunda. Lars Klevensparr utesluter inte att det kan handla om rekryteringstest från gängen.
– Vilka andra kan ha specifika intressen till att detta sker? Det är en fråga som vi följer noga. Det här kan vara ett test att få in nya krafter till kriminella kretsar.

Norske medier dekker heller ikke opprørene, som det har vært mange av. De blusser opp, varer en stund, og dør så hen. Men de forsvinner ikke. De kommer sterkere igjen neste gang. Norge fikk sin første forsmak på disse opptøyene under demonstrasjonene mot Israel i januar. Men vi har ennå ikke hatt det angrepet på samfunnets akutt-tjenester som Sverige og Danmark.

18 aug: Oroligheterna i Backa startar. En polisbil utsätts för massiv stenkastning av ett ungdomsgäng på Blendas gata. En polisman känner sig trängd så att han drar sitt tjänstevapen, men inget skott avlossas. En bil sätts i brand och polisen skyddar räddningspersonalen som också attackeras av stenkastande ungdomar.
19 aug: Polisen, bostadsbolaget Poseidon och stadsdelsförvaltningen i Backa träffas för att diskutera oroligheterna. Man kommer överens om en rad åtgärder. På kvällen fortsätter oroligheterna både i Biskopsgården och Backa.
20 aug: Polisen sätter in extra resurser i jakten på de skyldiga bakom oroligheterna på Hisingen de senaste dygnen. Mellan 80 och 100 ungdomar har varit inblandade i händelserna, uppger polisen vid en presskonferens.
21 aug: En 22-åring anhålls efter de senaste oroligheterna i Backa. Han betraktas som en av de mer drivande i skaran initiativtagare. Han släpps efter några dagar, men är fortfarande misstänkt.
22 aug: Oroligheterna sprider sig till Tynnered och Frölunda. Under natten mellan fredag och lördag kastar ungdomar sten mot väktare och räddningstjänst.
24 aug: Kommunalrådet Dario Espiga (S) är bekymrad och önskar dialog med ungdomarna för att höra vad de vill.
25 aug: Bränderna och stenkastningen fortsätter på Hisingen. Blå Stadens IF:s klubbstuga brinner. Ungdomar kastar sten på polis och ambulanspersonal i Gårdsten.


«Aktionerna är organiserade»

http://gptv.abcdn.net/abPlayer3/default.html?playfile=12270_Boende_i_Backa_om_valdet_Ungdomarna_tar_over_96945.pls&path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg

http://gptv.abcdn.net/abPlayer3/default.html?playfile=12270_Valdsam_natt_i_Backa_-_har_brinner_bilen_96832.pls&path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂