Inger Anne Olsen spør hvorfor ingen marsjerer for Malmø, slik 40.000 gjorde for Benjamin Hermansen. Svaret er enkelt: fordi de politiserende journalistene har ødelagt folks idealisme og engasjement. Folk tror ikke lenger på det de skriver. Det er ganske ille.

La meg ta et eksempel: Igår var kong Harald og dronning Sonja i Slovakia. TV 2s utsendte ville gjøre en sak på romaenes situasjon. Hun besøkte en landsby som hadde bygget et gjerde mot eller rundt romaene. En dame sa: «Hva ville dere gjort hvis dere hadde slike til nabo? Vi kan ikke dyrke noe, alt forsvinner.» Romaene var fillete og møkkete og bodde i skur. De ba om at det skulle bygges hus til dem, og det syntes kanskje TV 2-journalisten også.

Hun stilte kongen i forlegenhet ved å spørre om han var klar over at det ble bygget murer mot roma-folket. Nei, det visste ikke kongen, måtte han innrømme og han spurte da, anstendig som han er: Var nå det nødvendig?

Den modige TV 2-journalisten benyttet også pressekonferansen til å reise spørsmålet om roma-folket, og statsministeren måtte beskjemmet svare. Det er slik i det tidligere Øst-Europa at statsbesøk omgis av en viss formalitet og høflighet, man vil ugjerne fornærme gjestene, og det gjelder også pressekorpset. Men hva når det er pressen som fornærmer vertskapet?

TV 2s utsendte fikk trukket buksene av statsministeren og vist at Slovakia er et barbarisk land som behandler romaene dårlig.

Men må man ikke gi noe tilbake? spurte den slovakiske statsminister. Kan man bare kreve?

Blant utenlandske prostituerte i Oslos gater finnes også roma-jenter, og det sto i reportasjen at de ikke kunne lese. De var analfabeter, lette å manipulere. De var ikke sikre på hvilken by de befant seg i engang. Samme historier fra Spania, der roma-leire utenfor storbyene er en kilde til prostitusjon, barneutnyttelse og tigging, vel og merke i organiserte former.

Noen hjemme i Romania har tjent seg stenrike på andres elendighet.

Problemene finnes over hele Europa. Frankrike sa stopp. For det fikk de nazi-stemplet.

Inger Anne Olsen og TV 2-journalisten er på samme parti som kommissær Vivian Reding som syntes utvisningen av roma fra Frankrike minnet om jødedeportasjonene.

Det er disse overdrivelsene, disse agendaene som har fremmedgjort folk, fratatt dem tro og engasjement. Folk vet at roma betyr trøbbel. Det har de fått med seg. Når disse problemene systematisk forties og man samtidig henger hakekorset på dem som sier stopp, enten det er med murer eller utvisninger, så driver man ikke redelig journalistikk. På mange måte er roma de ultimative segregerte, som ikke vil la seg integrere, helt ned til analfabetisme. Hvordan kan disse menneskene eksistere i et moderne samfunn? EU har intet svar, det er opp til hvert enkelt land.

I stedet for å gå inn i problemene og se dem som de er, forsøker politiserte journalister å bruke saken til sine formål, slik Inger Anne Olsen gjør med Malmø. Derfor går ingen i tog for Malmø, ei heller i Malmø.