Kommentar

Journalister truer Utlendingsdirektoratet (UDI) med negativ omtale hvis de ikke får viljen sin i saker der de selv er parter, sier UDI-direktør Ida Børresen.

Børresen sier at journalister fra ulike medier, også de store, forsøker å påvirke utfallet i saker der de selv er direkte eller indirekte parter:

– Det viser seg at de henvender seg på vegne av en venn av kona eller er selv forlovet med en utlending eller vurdere å hente inn en au pair. Slik misbruk av tittelen journalist er et maktmisbruk, sier Børresen.

– De gir også inntrykk av at de vil skrive negativt om saken. Dette er meget grovt misbruk av posisjon, fortsetter hun og understreker at slike henvendelser avvises av UDI.

UDI-direktøren vil ikke å avsløre hvilke journalister eller medier det dreier seg om. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener saken er svært alvorlig:

– Jeg er mildt sagt sjokkert over at journalistene prøver å utnytte sin egen stilling på denne måten. Dette er meget grovt, sier han.

Kokkvold ber UDI-direktøren om å varsle journalistens overordnede dersom noe slik skjer igjen.

– Vi skal absolutt vurdere forslaget fra Kokkvold. Det er et bra og konkret forslag for å få stoppet dette her, sier Ida Børresen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter: Journalister truer UDI