Nytt

UDI-direktør Ida Børresen har sett seg lei på negative oppslag og uttalelser om asylsøkere. Nå vil hun spre det glade budskap: Det er ingen kriminalitet forbundet med asylmottak. Nesten.

– Jeg ønsker å skape litt balanse og motbevise at det er så mange kriminelle asylsøkere. De aller fleste er lovlydige og oppfører seg helt eksemplarisk. Det er ikke skummelt å ha et asylmottak. Derfor ønsker jeg å spre det glade budskap, sier Børresen til Dagbladet.

– Svartmaling
UDI varsles hvis noen oppfører seg truende eller gjør noe ulovlig. Det skjer sjelden.

– Jeg har ikke noen tall. Men det handler maks om en episode i måneden, sier UDI-direktøren. Hun mener det har vært en svartmaling av asylsøkerne i den norske offentligheten.

– Vi opplever at det har blitt skapt et utrolig negativt bilde, og folk får inntrykk av at asylsøkere er farlig. I dag bor det nesten 20 000 mennesker på norske mottak, og vi har nesten ingen episoder som det er hvert å melde om, sier Børresen.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet på seks ulike steder som i løpet av det siste halvannet året har fått et nytt asylmottak. Alle seks bekrefter langt på vei Børresens inntrykk.

«Flere politimestere burde si hvor lite bråk de har med asylmottak»