Kommentar

Forbundskansler Angela Merkel deltok i overrekkelsen av en mediepris til Kurt Westergaard, og forsvarte også hans rett til å tegne profeten Mohammed og få tegningene publisert. En så klar markering blir lagt merke til. Muslimske representanter har allerede protestert.

»Det handler ikke om, hvorvidt han kan offentliggøre sine tegninger – ja eller nej. Om tegningerne er nødvendige eller formålstjenlige eller smagfulde gør ingen forskel. Har han lov at gøre det? Ja han har«, sagde Angela Merkel i en tale.

Muslimer er oprørte
Forinden havde hendes pressetalsmand taget forbundskanslerens hyldest til Kurt Westergaard i forsvar over for røster om, at det ville vække vrede blandt muslimer.

»Kansleren sender et budskab til alle tyskere, muslimske eller ej, om at pressefriheden, som er kernen i hendes tale, er dyrebar«, sagde pressetalsmanden Steffen Seibert.

I Tyskland er muslimer i forvejen oprørte over udtalelser fra et medlem af den tyske centralbanks bestyrelse, Thilo Sarrazin, om at muslimske indvandrere er en trussel mod landet.

Et medlem af Tysklands centralråd for muslimer, Aiman Mazyek, sagde:

»Merkel ærer tegneren, som i vore øjne trampede på vores profet og trampede på alle muslimer«.

Dagblad: Merkel løber en kæmperisiko
Det tyske dagblad, Frankfurter Algemeine, skrev, at Merkel løb en kæmperisiko ved at lade sig fotografere sammen med den danske tegner, og at det formentlig ville være det mest eksplosive møde, hun har haft i sin kanslertid.

Kurt Westergaard fik overrakt prisen, M100 Medieprisen, for sit ‘ubøjelige engagement i presse- og meningsfrihed og for hans mod til at forsvare disse demokratiske værdier trods trusler om død og vold’.

I juryen sidder topchefer fra Tysklands mest prestigiøse aviser og magasiner samt fra blandt andre det franske Le Monde.

Merkel: Har han lov til at gøre det? Ja han har