Tegneren Kurt Westergaard har fått nok en tysk mediepris, som vil overrekkes i nærvær av sjefredaktører fra hele Europa i kveld.

I forrige måned mottok Westergaard den tyske M100 medieprisen i Potsdam, hvor hyllesttalen ble holdt av forbundskansler Angela Merkel.

Leipziger Medienpreis er en «pris for medienes frihet og fremtid» og tildeles personer eller organisasjoner som «med risikovillighet, engasjement og mot har kjempet for ytringsfriheten». Prisen har røtter i kampen som brakte regimet i DDR til fall, og utdeles for 10. gang.

Derfor overrækkes den altid aftenen før den 9. oktober, som er den dato i 1989, hvor gigant-demonstrationerne ved Nicolai-kirken i Leipzig endelig blev kronet med succes. Man vil minde om, at ytringsfrihed var et af demonstranternes vigtigste krav.

Foruden 30.000 euro modtager prisvinderen derfor også en bronzefigur, der forestiller en søjle fra Nikolai-kirken.
Myrdet journalist fik prisen

Blandt de tidligere prismodtagere er den berømte russiske journalist Anna Politkowskaja, der fik den i 2005, året før hun blev myrdet, sandsynligvis for at sætte en stopper for hendes kritiske journalistik.

Overrækkelsen finder sted under en medie-konference, hvor der bl.a. vil være en paneldiskussion om pressefrihed med Hans-Ulrich Jörges, chefredaktør for det tyske magasin Stern, Jørn Mikkelsen, Jyllands-Postens chefredaktør, Arne König, svensk præsident for The European Federation of Journalists, Alexandra Föderl-Schmid, chefredaktør for den østrigske avis Der Standard, Sergei Sokolow, ledende redaktør og udgiver af den russiske avis Nowaja Gazeta samt Christiane Schlötzer fra organisationen ”Journalisten helfen Journalisten.”.

Jyllands-Posten: Ny frihedspris til Westergaard