Kommentar

– Muhammedtegningen var bare den utløsende faktor for et uunngåelig sammenstøt mellom vestlig kultur og islam, mener tegneren Kurt Westergaard.

Westergaard er i Tyskland for å motta den tyske presses mediepris for sin innsats og sitt forsvar for ytringsfriheten:

– Jeg fortryder ikke, for jeg er helt overbevist om, at dette sammenstød mellem to kulturer ville være sket før eller siden. Tegningen blev en katalysator, sagde Westergaard.

Under overværelse af blandt andre forbundskansler Angela Merkel fik Westergaard overrakt prisen, M100 Medieprisen, for sit «ubøjelige engagement i presse- og meningsfrihed og for hans mod til at forsvare disse demokratiske værdier trods trusler om død og vold». I juryen sidder topchefer fra Tysklands mest prestigiøse aviser og magasiner samt fra blandt andre det franske Le Monde.

– Måske vil de forsøge at dræbe mig, og måske vil de få held til det. Men tegningen kan de ikke slå ihjel. Den er uovervindelig, sagde Westergaard om de islamistiske kræfter, der vil ham til livs. Den tyske avis, Kölner Stadt-Anzeiger, refererede ham for at sige: – I mine øje kan man ikke sammenligne islam med kristendommen. Det er ikke en behagelig religion og på mange måder reaktionær.

I pressemeldingen fra juryen som tildelte Westergaard prisen, heter det:

M100 Medieprisen gives til den 75-årige Westergaard for hans ‘ubøjelige engagement i presse- og meningsfrihed og for hans mod til at forsvare disse demokratiske værdier trods trusler om død og vold’.

– Med Kurt Westergaard hylder vi en person, der er blevet til et symbol for presse- og ytringsfriheden. Når en karikatur fører til trusler på liv og levned, er det vores pligt at bistå ophavsmanden offentligt, og derfor får han prisen, udtaler Potsdams overborgmester, Jann Jacobs, i en pressemeddelelse.

TV2 Lorry: Kurt Westergaard: Islam er reaktionær

Via Snaphanen