Muslimske menn benekter bestemt at det finnes noe moralpoliti i gatene på Grønland. De mener Aftenpostens oppslag bare ødelegger, og skaper mer hets mot muslimer. Imidlertid er det godt kjent av leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, at noen muslimske menn oppfører seg som moralpoliti på åpen gate.

Kobilica sier det er uakseptabelt og har oppfordret imamer til å ta opp problematikken under fredagsbønnene. Også unge muslimske kvinner og homofile er kjent med fenomenet, men det tror ikke de muslimske mennene Aftenposten har snakket med på:

–Bullshit! Media ødelegger og skaper bare enda mer hets mot muslimer. Det slår tilbake på oss alle, sier Ben Amor og rister på hodet.

–Ingen blir tvunget til noe her. Jeg stoler ikke på dem som sier at de opplever det.

–Mine døtre får kle seg i skjørt. Hvorfor skulle jeg nekte dem det? Eller kritisere andre? spør kameraten Saber Binnecib.

Likevel innrømmer de tunisiske mennene at kvinner kanskje kan oppleve at menn agerer som moralpoliti, men mener at dette er noe muslimske menn fra andre kulturer driver med:

–De som kommer fra Iran, kanskje. Kvinner kan nok få noen blikk og de kan bli spyttet etter. Men etter at de har passert, uten at de ser det, forsikrer Amor.

Flere muslimske menn som Aftenposten har snakket med på Grønland, benekter at de kjenner til noen former for hets eller trakassering.

Men blant kvinner er opplevelsen en annen.
Stirrer.

Barhodet og i olabukser krysser Sana Iqbal (19) gaten. Hun er muslim med pakistansk bakgrunn, født og oppvokst i Oslo, og bor på Grønland.

–Ja, jeg merker blikkene. Menn som stirrer. Jeg har også venninner som har fortalt at de blir beglodd.

Iqbal forteller at de som stirrer er pakistanske menn i 30-40-årsalderen som er opptatt av om jentene går i bukser eller pakistanske klær.

–Jeg liker det ikke, men prøver å late som ingenting, sier hun, men innrømmer at hun blir påvirket av mennenes forsøk på å kontrollere hennes klesstil.

Iqbal forteller at hun er blitt mer bevisst på hvilke klær hun beveger seg ute i. Om sommeren går hun gjerne i pakistanske klær eller t-skjorte og bukse, men aldri i singlet eller korte skjørt.

Søstrene Hozan og Maria Mehidi er glade for at saken nå kommer frem i lyset:

Også søstrene Hozan og Maria Mehidi har fått med seg Aftenpostens artikler og reagerer kraftig. De er vestlig, men «anstendig» kledd og gjør det klart at de ikke lar seg begrense av selvutnevnte moralvoktere.

–Vi kler oss som vi vil, men passer vår egen grense. Det er helt latterlig at noen mener de kan bestemme over andre. Noen er liksom så overmuslimske, sier Hozan, som er glad for at dette kommer frem i lyset.

–Mange har nok hørt om det, men tror ikke at det er så strengt.

–Det blir ekstra latterlig å snakke til fremmede på gaten. Du kan jo ikke se på noen at de er muslimer, fastslår Maria, som er glad for å ha en liberal far.

–Han sier at hva du har i hjertet ditt er viktigere enn skaut.

Søstrene håper at folk på Grønland vil høre på Senaid Kobilicas oppfordringer, da de mener at det eller vil bli ille å bo på Grønland:

De to store moskeene Islamic Cultural Center og World Islamic Mission avviser ikke Kobilicas anbefaling om at imamene bør ta dette opp i fredagstalen.

–Hvis vi tar det opp, vil folk bli oppmerksomme på det. Dette handler om folkeskikk, sier talsmann Najam Farhan i Islamic Cultural Center.
Vanlig politi.

Valborg Kristiansen (79) vakler mellom issvullene med rullator. Hun har bodd på Grønland og har følgende kommentar til debatten:

–Moralpolitiet kan passe sin egen moral. Jeg vil heller ha litt vanlig politi i gatene her.

Aftenposten: Moralproblemet splitter
– Media ødelegger og skaper bare enda mer hets mot muslimer