Nytt

Under utdannelsesveiledere i Købehavns temadag om ekstremisme i sommer kunne flere enn annenhver deltager – 34 af 63 – gjenkjenne tegn på radikalisering hos skoleelever de har vært i kontakt med. København kommune vil nå ruste sine medarbeidere til å oppdage og bremse religiøs og/eller politisk ekstremisme blant unge mellom 14 og 20 år.

På gymnaset Metropolitanskolen oppsøkes muslimske elever av ververe fra den ekstreme islamistorganisasjonen Hizb ut-Tahrir (HuT) i skolegården. Det samme foregår på flere skoler. – Jeg har kjent opptil flere elever som har gått inn i HuT i 8. eller 9. klasse og sender sms`er med oppfordringer til møter, forteller klasselærer for 9. klasse Frank Steffens ved Blågård skole på Nørrbro:

En teenagedreng bruger pludselig fritiden i en læsegruppe frem for på fodboldbanen med vennerne.

En anden glaner voldsvideoer på nettet og har efterhånden mere til fælles med suspekte chatprofiler end med sidekammeraten i skolen.

Det er nogle af tegnene på spirende religiøs eller politisk ekstremisme, som Københavns Kommune vil ruste sine medarbejdere til at opdage og bremse hos unge mellem 14 og 20 år.

Eksemplerne har nået et omfang, som har fået Københavns Kommune til at reagere. Programmet VINK, Viden INklusion København, omfatter bl.a. frivillige kurser og en åben telefonrådgivning, hvor frontpersonale såsom lærere og pædagoger kan hente konkret vejledning i at bremse unge på randen af radikalisering. I svære tilfælde kan de desuden få opbakning fra et korps af 15 særligt uddannede mentorer.

»Der er et behov blandt vore medarbejdere for at få rådgivning,« siger integrationsborgmester Jakob Hougaard (S).

Indgrebet mod radikalisering skal ske lokalt, og Politiets Efterretningstjeneste kommer først ind i billedet, hvis der er tale om en særlig risiko, planlægning af terror, vold, uro eller brud på straffeloven.

Jyllands-Posten: Lærere skal spotte ekstremister