Sakset/Fra hofta

I Danmark flytter barnefamilier ut av storbyene og ut i de mindre. De vil ha trygge lokalmiljø. Det nyter småbyene godt av: de får god tilgang på lærere og sykepleiere.

Økonomi veier tungt: det er blitt for dyrt å bo i storbyene. Man kunne lagt til: i de områder som innfødte dansker ønsker å bo i. Studien nevner ikke etniske problemer og konsentrasjon av befolkningen etter kulturelle skillelinjer. Men det er neppe dristig å anta at det også spiller inn.

Unge børnefamilier med mellemindkomster på mellem 250.000 og 300.000 kroner forlader København, Århus og Odense til fordel for de større provinsbyer.

Tal fra Danmarks Statistik viser, hvordan denne gruppe borgere i løbet af de seneste 20 år er skrumpet betydeligt ind i storbyerne. For eksempel er der blevet godt 5000 færre af den gruppe i Københavns Kommune de sidste fem år, og i samme periode har kommuner som Holbæk, Ringsted, Køge og Skælskør oplevet en nettotilflytning på mellem 100 og 200 hver.
..
– Sygeplejersker, pædagoger og lærere har en indkomst, der giver dem råd til at bosætte sig i Ringsted, siger direktør Torben Lyster, der er ansvarlig for børne-, kultur-, social- og sundhedsområdet i Ringsted Kommune.

Ifølge ham oplever kommunens skoler jævnligt at blive opsøgt af tilflyttede lærere, der uopfordret søger job, og når skoler og daginstitutioner annoncerer efter medarbejdere, kommer der rigtig mange ansøgninger.

Det er ikke kun de dyre boligpriser i storbyen, der får småbørnsfamilierne til at flytte, lyder det fra adjunkt ved Københavns Universitet Birgitte Mazanti, der står i spidsen for et stort forskningsprojekt om familiers bostedsvalg ved Center for Strategisk Byforskning. Hun peger på, at de forskellige boformer, som livet uden for storbyen byder på, også er afgørende for de unge børnefamiliers udflytning. For eksempel ønsker rigtig mange at komme ud af byerne for at realisere nogle mere traditionelle drømme om familieliv og nærmiljø.

Storbyens problemer er annerledes enn før. Mange av disse yrkene arbeider med og møter hele tiden mennesker. I Oslo er det blitt vanskelig å fylle stillingene i politiet. De unge søker ikke, eller søker seg vekk fra Oslo. Det ble vist til kjedelige vakter utenfor den israelske ambassadenn i Aftenpostens artikkel. Vi tror kanskje det er andre årsaker.

Familierne flytter ud af storbyerne