Nytt

I løpet av mindre enn 24 timer mellom torsdag og fredag brøt det ut opprør i tre forskjellige forvaringssentre for uidentifiserte utlendinger i Italia: i Milano, Torino og Lamezia Terme. Noen dager tidligere hadde det samme skjedd i Gorizia. Flere titalls illegale innvandrere begynte å ødelegge møbler og inventar, rive ned dører, knuse vinduer, TV-er og luftkondisjoneringsapparater og sette fyr på madrasser og sengetøy. I Milano ble fjorten personer (fire nigerianere, en gambier, fire marokkanere, tre algirere, en tunisier og en fra Elfenbenskysten) dessuten arrestert og fremstilt for retten for å ha kastet gjenstander på offentlige tjenestemenn.

Mye tyder på at det nær synkrone opprøret var gjenstand for en viss regi, da politiet ved senteret i Torino i følge byens dagsavis La Stampa hadde funnet tennisballer påført papirer med forklaringer på arabisk om virkningene av de nye utlendingslovene, trolig kastet over gjerdet av venstreekstremister.

En konsekvens av de nye lovene er at uidentifiserte utlendinger kan holdes i forvaring i inntil seks måneder, mot tidligere to måneder. Dette øker sannsynligheten for at myndighetene klarer å bringe på det rene at utkastelse kan finne sted, hvilket gjør at færre slipper inn nå enn tidligere.

Forvaringssentrene, som på italiensk bærer det kontante navnet «Sentre for identifikasjon og utkastelse», er en av tre typer mottak for papirløse utlendinger, som også omfatter akuttmottak og de vanlige asylmottakene. De sistnevnte er destinasjon for utlendinger hvis asyl- eller flyktningestatus ser ut til å kunne vurderes i løpet av nokså kort tid (ca. en måned). Forvaringssentrene er i motsetning til asylmottakene lukkede, og er i praksis fengsler.

De nye lovene har ellers satt en stopper for en bølge av ekteskap på italiensk jord mellom egyptiske menn og rumenske kvinner, menneskelige visa snarere enn manifestasjoner av blomstrende kjærlighet, da det nå er blitt forbudt å gifte seg for den som ikke har oppholdstillatelse der i landet.