Nytt

En 31-åring er lam fra livet og ned etter å ha blitt ranet av rumenere i Bergen for en uke siden. Utbyttet var en mobiltelefon. To rumenere sitter fengslet, den ene (28) med full isolasjon. Den andre (36) ville forhørsretten løslate, men politiet protesterte:

— Dette er en høyt prioritert sak på grunn av de grove og alvorlige skadene. Offeret har fått varig hjerneskade, brudd i kjeven og hjerneslag, sier aktor i saken, Liv Karlsen, til Bergens Tidendes nettutgave.

31-åringen er ifølge BA blitt lam i halve kroppen etter overfallet. Han har også fått skader i ansiktet, og kjeven er brukket på flere steder.

Man kan utlede et par fakta: en type østeuropeere betrakter Norge som et eldorado for vinningsforbrytelser. De bryr seg ikke om de blir tatt, da tjener de 50 kroner dagen i fengsel og kan komme ut med en pen slump penger oppspart. De opptrer med stor brutalitet.

Hvordan skal myndighetene avskrekke denne type kriminelle fra å komme til Norge? Finnes det en sammenheng med den svært tolerante holdningen overfor tiggere? Ryktet sprer seg om at Norge er et stort, rikt og fritt marked.

Men eiendelene de stjeler har eiere, og de ligger lemlestet tilbake. Hvor lenge kan folk finne seg i en slik la-skure-holdning?

Et forslag: så lenge myndighetene betrakter åpne grenser som skjebnebestemt, og opptrer defensivt og reaktivt i alle sammenhenger, vil kriminaliteten fortsette.


To menn siktet for grovt ran