Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Frode Berg skal ha vært på oppdrag for norsk etterretning da han ble pågrepet i Russland like før jul i fjor, men viser til Utenriksdepartementet.

Erna Solberg vil verken bekrefte eller avkrefte at spionsiktede Frode Berg, som er fengslet i Russland, jobbet for norsk etterretning.

– Jeg ble orientert like før halvårig pressekonferanse om at vi hadde en nordmann arrestert i Russland. Etter det har det vært Utenriksdepartementet som håndterer denne saken, sier Solberg.

Kona Anita Berg har bedt Solberg ta direkte kontakt med Russlands president Vladimir Putin for å sørge for at Frode Berg kan komme hjem. Også politikere i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget krever politisk handling.

– Hvis Frode Berg har jobbet for norske myndigheter, så må norske myndigheter ta ansvar og stille opp for Berg, sier Bjørnar Moxnes (Rødt) til Dagbladet, mens Liv Signe Navarsete (Sp) mener det er viktig at Stortinget får en orientering om saken.

– UD må svare

Overfor NTB vil Solberg tirsdag verken bekrefte eller avkrefte at hun er blitt orientert om at Frode Berg jobbet for norsk etterretning, slik han selv hevder.

– Vi har en pågående sak i Russland som Utenriksdepartementet følger. Jeg har stor forståelse for at dette er tungt for Frode Berg og hans familie, men det er altså Utenriksdepartementet som følger denne, og det er de som må svare for de vurderingene de gjør rundt dette, svarer Solberg.

Ifølge Bergs advokater og en tidligere kollega følte den pensjonerte grensekontrolløren seg i fjor høst presset av E-tjenesten til å utføre kureroppdrag i Russland. Frode Berg skal ha hatt rundt 3.000 euro i to konvolutter da han ble pågrepet i Moskva 5. desember.

– Frode Berg sier han ikke opplever å ha fått noe hjelp fra norske myndigheter, derfor forteller han nå sin historie etter fem måneder i fengsel. Hva er dine tanker om det?

– Utenriksdepartementet har fulgt opp Frode Berg i fengsel. Det er Utenriksdepartementet som må svare for hvordan dette har skjedd og det arbeidet som gjøres i denne saken, sier Solberg.

Sammenheng?

Ifølge Aftenposten kan pågripelsen av Berg settes i sammenheng med en arrestasjon av en 24 år gammel russer fem dager tidligere. 24-åringen, som angivelig jobbet for et selskap som leverte elektronikk til den russiske marinen, er anklaget for spionasje mot den russiske flåten.

Anita Berg er skuffet og sint over det hun mener er Etterretningstjenestens utnyttelse og misbruk av ektemannen, og mener E-tjenesten må ta ansvar. Samtidig har støttegruppa for Frode Berg i Kirkenes lenge kjempet for å få saken opp på et politisk nivå.

– Frode Bergs kone har bedt deg ta kontakt med Vladimir Putin for å finne en løsning på saken. Vil du gjøre det?

– Vi har en person i fengsel i Russland, og det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken. Nå må Utenriksdepartementet få lov til å gjøre den jobben de skal gjøre overfor russiske myndigheter i oppfølgingen.

– Hvis det er slik at Frode Berg jobbet for norsk etterretning, hvilke konsekvenser vil dette ha for forholdet mellom Norge og Russland?

– Jeg har ingen kommentarer til disse spørsmålene. Det er Utenriksdepartementet som følger dette, og det synes jeg vi skal respektere, sier Solberg.

– Må besvares av E-tjenesten

Utenriksdepartementet ville mandag heller ikke kommentere opplysningene om at Berg jobbet for norsk etterretning.

NTB har også stilt spørsmål til E-tjenesten, via Forsvarsdepartementet, om hvorvidt Berg hadde et oppdrag for dem:

– Vi kommenterer aldri denne type spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, lyder svaret.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.