Nytt

Kritiske journalister er ikke populære i Russland. Jelena Maglevannaja skrev om tortur i fengslene. Nå har hun søkt asyl i Finland.

Enligt Finrosforum har journalisten Jelena Maglevannaja utsatts för hot i Ryssland efter att ha skrivit om tortyr i landets fängelser. Hon stannade kvar i Finland efter att ha deltagit i ett seminarium som Finrosforum ordnade och som avslutades i tisdags.

Maglevannaja lämnade in sin asylansökan till utlänningspolisen i Malm i Helsingfors i torsdags, och hon inkvarterades på Byholmens mottagningscentral, uppger Anu Harju, medlem i Finrosforum, för FNB.

Maglevannaja har arbetat på tidningen Volgogradin Svobodnoje Slovo och framför allt skrivit om tortyren av tjetjenska fångar, också för människorättsorganisationers publikationer. Hon dömdes för ett par veckor sedan till böter för att ha skymfat fängelseväsendet.

At journalister forfølges og drepes er ikke nytt. Men at de søker asyl i nordiske land er forholdsvis nytt. Hva vil Finland gjøre? Å innvilge asyl vil neppe bli uten konsekvenser for forholdet landene mellom. Kanskje får Maglevannaja bli til hun kan reise til et tredjeland, hvis hun har ressurser til det.


Rysk reporter söker asyl i Finland