Nytt

Et år etter at Hamas tok kontroll over Gazastripen mener analytikere at flere ekstremistiske islamske grupper er aktive i området, og har tjent på Hamas` maktovertagelse. Israel og Egypt er bekymret for at Gazastripen skal bli et tilfluktssted for ekstremistiske grupper med tilknytning til terroristnettverk.

Det har vært en markant økning i angrep på kristne i området, til tross for at Hamas offisielt respekterer den lille kristne minoriteten som bor på Gazastripen. I løpet av det siste året har det blitt flere menn med helskjegg og kvinner tildekket med hodeplagget å se. Likeledes er det innført delvis alkoholforbud og forbud mot internettsider med pornografisk innhold.

Årsaken skal være ekstremistiske islamister som er misfornøyd og skuffet over Hamas` islamiseringsprosess:

Et sted på Gazastripen sitter en misfornøyd Abu Hafss. Misnøyen skyldes at strenge sharialover ennå ikke er innført på Gazastripen.

– Hamas har ikke innført Guds lover, sier den palestinske al-Qaida-tilhengeren.
Ett år har gått siden den blodige konflikten mellom Hamas og Fatah om hvem som skulle ha kontrollen over det lille, men overbefolkede palestinske området. Som vi vet, vant det islamistiske Hamas, mens det mer moderate Fatah tapte.

– Ikke en eneste hånd er hogget av som straff for stjeling. Og ingen er blitt steinet for utroskap, sier en arg Hafss.

Har tjent på

Selv om Hafss er aldri så skuffet over måten Hamas styrer Gazastripen på, mener flere analytikere at grupper som det hemmelige nettverket Jaysh al-Ummah, som Abu Hafss er medlem av, har tjent på at Hamas overtok makten, og fått mange flere medlemmer.

Høystående medlemmer av Hamas avviser at de forsøker å islamisere dagliglivet til Gaza-boerne. Det beroliger imidlertid ikke Israel, Egypt og andre land som er bekymret for at Gaza under Hamas` kontroll er i ferd med å bli et tilflukssted for grupper med tilknytetning til al-Qaida:

Da BBC-journalisten Alan Johnston ble kidnappet av en ekstremistgruppe i fjor, var Hamas-leder Ismail Haniyeh raskt ute med å kunngjøre at Hamas ville hjelpe til med å få briten satt fri. Og da Johnstnon ble løslatt etter fire måneder i fangenskap, var Hamas raskt ute med å ta sin del av æren og si at organisasjonen «vil fortsette med å kjempe mot voldelige islamistiske fraksjoner».

Samtidig kunngjorde Hamas at de var villige til å ta imot hjelp fra ekstremistiske grupper i kampen mot Israel.

Hamas og gruppen Islamsk jihad kontrollerer de aller fleste moskeene på Gazastripen, og nekter små ekstreme grupper adgang. De samler seg dermed i mindre moskeer, eller hjemme hos folk der de forkynner sin fanatiske tolkning av islam.

– Hamas har ikke spesielt lyst til å bli sett på som en islamistisk stat, så de er tilbakeholdne med å innføre strenge islamske lover, og å tvinge folk til å følge deres overbevisning, sier en politisk analytiker bosatt i Gaza by. Han ønsker å være anonym av frykt for represalier.

– Hamas har ikke innført tiltak for å islamiserer samfunnet. Men å tillate ekstremistiske tankeganger og la små celler vokse seg større, er mye mer farlig, advarer analytikeren.

Aftenposten: Al-Qaida-grupper aktive på Gazastripen