Under mottoet “vi vil leve” har flere tusen Gaza-beboere deltatt i et digitalt opprop mot det som de identifiserer som den virkelige fienden: Hamas.

“Alle i Gaza lider under situasjonen. De eneste som nyter livet er offisielle tjenestemenn og deres barn”, sier beboer Amal al-Shamaly til avisen The New Arab.

Det er ikke første gang at det protesteres i Gaza mot terrororganisasjonen Hamas. Hamas undertrykker “sine egne” i form av høye skatter og fraværende menneskerettigheter i håp og forventning om at beboere vil ta ut sin frustrasjon mot Israel. Men mange palestinere ser hva som virkelig skjer og hvordan Hamas skviser befolkningen med skatter og arresterer alle som protesterer.

I tillegg kommer korrupsjonen. Hamas er full av korrupte medlemmer som kun er ute etter å mele sin egen pose.

Den digitale kampanjen mot Hamas har spredt seg raskt.

Aktivister har delt dusinvis av korte videoer hvor de klager på fattigdom og flere videoer viser også fysiske slåsskamper mellom palestinere og Hamas’ sikkerhetsstyrker.

“For å avvise denne bitre virkeligheten,” skriver en 35 år gammel kvinne, “vil jeg fortsette å skrive mot korrupsjon og ulovlige myndighetsvedtak som er pålagt oss.”

“Det eneste vi ber om er å la oss leve i landet vårt med et anstendig liv (…) Jeg ønsker å jobbe i stedet for å fortsette livet mitt som arbeidsledig kvinne til tross for at jeg fullførte utdannelsen min,” la hun til.

Mahmoud al-Salahi, en Gaza-beboer, skrev på Facebook:

“Vi ønsker å leve. Vi ønsker å ha strøm, jobber og mange ting for å hjelpe oss å fortsette livene våre uten å tenke på døden dusinvis av ganger om dagen”.

Anas al-Jazzar, skrev på Twitter:

«Det virkelige synonymet til vi ønsker å leve er at vi ikke vil dø (…) Det er et synonym for et rop på grunn av den dypere smerten av en knust, utmattet og sliten av alle våre lidelser.”

Gaza lider under dobbel skattlegging etter at Hamas overtok kontrollen der i 2007.

Fatah-partiet, som dominerer de palestinske myndighetene som styrer den israelskokkuperte Vestbredden, har vært i strid med Hamas siden valget i 2007, da islamistene tok kontroll over Gaza.

Gazabeboere betaler skatt til begge grupper etter at Hamas innførte skatt på alle varer som blir importert til Gaza, på toppen av de vanlige skattene som de palestinske myndighetene i Ramallah krever.

Det er ikke første gang at Gaza-beboerne protesterer mot Hamas. I 2019  ble den første kampanjen lansert og dager senere flommet tusenvis av mennesker gatene for å protestere mot Gazas bitre virkelighet.

Protestene ble undertrykt av Hamas, med tusenvis arrestert, mens de lovet å forbedre den økonomiske situasjonen i Gaza.

“Dessverre løy Hamas til oss på det tidspunktet (…) de fjernet noen skatter, men de brakte dem inn igjen etter bare to uker,” sa Amer Balousha, en Tyrkia-basert Gaza-aktivist og en av kampanjearrangørene i 2019.

 

Den norske foreningen “Med Israel for fred” (Miff.no) kan også opplyse om at mange av de drepte på Gaza dør som følge av feilsendte raketter fra Gaza mot Israel.

Nesten 200 raketter som ble skutt mot Israel landet inne på Gazastripen i stedet for. Disse drepte altså flertallet av de sivile.

– Flere palestinere ble drept av feilskutte raketter fra Islamsk Jihad enn av IDF, sier talsperson Ran Kochav i det israelske forsvaret.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.